Marius er sund og rask: Alligevel skal han aflives

Københavns Zoo inviterer befolkningen til obduktion af 'overskudsgiraf'

København Zoo råder over otte giraffer, men det er en for mange, lyder det. (Foto: Facebook)
København Zoo råder over otte giraffer, men det er en for mange, lyder det. (Foto: Facebook)

Marius er en sund og rask giraf på halvandet år. Alligevel skal han aflives med en boltpistol i Zoologisk Have i København på søndag.

Ifølge videnskabelig direktør i Københavns Zoo, Bengt Holst, er aflivningen nødvendig for at holde girafbestanden nede og forhindre indavl i girafburet.

- Det er vi nødt til med alle arter, der yngler godt. Så må man acceptere, at der opstår et overskud af dyr, der ikke kan indgå i avlskæden uden at skabe indavlsproblemer, siger Bengt Holst til Ekstra Bladet.

Københavns Zoo afliver hvert år mellem 20 og 30 såkaldte overskudsdyr, herunder løver, tigere, bjørne og zebraer.

Zoo-direktøren er klar over, at aflivning af de store, eksotiske dyr vække stærke følelser. For ham er der dog ingen principiel forskel på en giraf og en rotte.

- Der er i princippet ingen forskel på et dyr, som ser sødt ud og et dyr, der er ækelt. Der bør derfor ikke være forskel på, hvordan vi behandler dem. Men når det drejer sig om en giraf, går det lige i hjertekulen, erkender Bengt Holst.

Han forklarer, at Københavns Zoo indgår i et europæisk avlsprogram for giraffer, der er med til at sætte rammerne for bestanden.

- Det betyder, at vi ikke bare kan sende giraffen til et andet sted for at slippe af med den. Vi er nødt til at kunne bruge aflivning af overskudsdyr som metode til at holde bestanden nede lige så vel, som man skyder hjorte for at regulere bestanden, siger han og afviser, at giraffen kan genudsættes i Afrika.

- Det kan ikke lade sig gøre uden lokal støtte, og det er der ikke i øjeblikket for giraffer. Det nytter ikke, at vi sender giraffen til savannen, hvis den bare bliver skudt eller kørt ned to dage senere. Vi kan ikke bruge naturen som skraldespand, lyder det.

Bengt Holst fortæller, at aflivningen bliver efterfulgt af en obduktion, som befolkningen er velkommen til at overvære. Det har Københavns Zoo før gjort med stor succes.

- Vi har alle set en levende giraf, og det er et stort og mægtigt dyr, men det er noget andet at se, hvordan den ser ud inden i. Der er mange fascinerede dele af en sådan giraf, siger zoo-direktøren og inviterer til obduktion på søndag klokken 10.00.