Dansk-somalier: Jeg er klar til selvmordsaktion

Ekstra Bladet har som det første danske medie fået et interview med en dansk Al-Shabaab-kriger i Somalia

Dansk-somalieren Abdullah Ahmed er kommet under vingerne på den frygtede terrorgruppe Al-Shabaab og er klar til at dø for sin sag. Foto: Ekstra Bladet
Dansk-somalieren Abdullah Ahmed er kommet under vingerne på den frygtede terrorgruppe Al-Shabaab og er klar til at dø for sin sag. Foto: Ekstra Bladet

SE VIDEO OVER ARTIKLEN

– Jeg er klar til Jiannah (paradis, red.). Jeg er klar til selvmordsaktion.

Ordene falder på gebrokkent dansk og kommer fra en yngre dansk-somalier, som i øjeblikket er en af op mod 15 danskere i en Al-Shabaab-træningslejr syd for Mogadishu. Den unge mand optræder anonymt, fordi deltagelse i terrortræning i sig selv kan føre til retsforfølgelse i Danmark. Interviewet finder sted i et ramponeret hus syd for Mogadishu i et område, der bliver anset for at være kerneland for den frygtede somaliske terrororgruppe Al-Shabaab.

Ekstra Bladet benytter en lokaljournalist, som har bevæget sig ud i det lovløse område, og her har han efter flere ugers forberedelse fået et møde i stand med en af de dansk-somaliske terrorister.

FAKTA: Værd at vide om al-Shabaab

Se også: Kenyansk politi tiltaler fire efter Westgate-angreb

Dansk-somalieren sidder på gulvet og har hele tiden sin kalashnikov-maskinpistol inden for rækkevidde. Ekstra Bladets lokaljournalist spørger ham på engelsk, hvorfor han er blevet en del af Al-Qaidas østafrikanske aflægger Al-Shabaab.

– Jeg elsker Al-Qaida. Jeg vil gerne i hellig krig. Jeg vil hjælpe Somalia, svarer den yngre mand, der kalder sig selv for Abdullah Ahmed, på dansk.

Han er ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) en af op mod 40 personer med bopæl i Danmark, der er eller har været i terrortræningslejr hos Al-Shabaab.

Det er typisk unge mænd med somalisk baggrund, flere er blevet såret i kamp, og mindst to er dræbt i selvmordsaktioner.

Den fundamentalistiske terrorbevægelse Al-Shabaab fokuserer i stigende grad på vestlige mål.  (Foto: Farah Abdi Warsameh) Vagthund Al-Shabaab vil ramme DanmarkSe også: TV: De stod bag terror i Kenya

Den dansk-somaliske dokumentarinstruktør Nasib Farah har i forbindelse med sin nyeste film ’Krigerne fra nord’, der har premiere til marts, haft kontakt til 10-15 af de danske krigere i Al-Shabaab.

– Der er både tale om ressourcestærke unge, men også sårbare personer med sociale problemer. De ressourcestærke kommer ofte op i hierarkiet i Al-Shabaab, hvor de eksempelvis laver propaganda, mens de andre kommer i forreste linje og bliver brugt til selvmordsangreb og væbnet kamp, fortæller han.

LÆS MEGET MERE OM DE DANSKE KRIGERE I AL SHABAAB I EKSTRA BLADET SØNDAG

- Abdullah Ahmed: Jeg har kæmpet for Al-Shabaab

- Dansk-somaliere stod bag attentater og selvmordsangreb

- Ekspert: Al Shabaab-krigere er en terrortrussel mod Danmark

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere