Hele verden skriver om danske dødsdømte Marius

Københavns Zoo afliver søndag den unge giraf Marius af frygt for indavlsproblemer i den zoologiske haves girafbur. Medier fra hele verden følger sagen

Løbet er kørt for giraffen Marius, der efter planen skal aflives søndag morgen i Københavns Zoo (Foto: Facebook)
Løbet er kørt for giraffen Marius, der efter planen skal aflives søndag morgen i Københavns Zoo (Foto: Facebook)

Historien om den unge giraf Marius, som søndag bliver aflivet i Københavns Zoo, er røget hele vejen til Australien.

Nyhedsbureauet Australian Associated Press (AAP) skriver, at det halvandet år gamle dyr sidder på 'dødsgangen'. Giraffen må lade livet af frygt for indavl, og på grund af retningslinjerne i den europæiske zoo- og akvarieorganisation EAZA er Københavns Zoo nødt til at aflive Marius, hvorefter han vil blive fodret til havens løver.

Zoo før aflivning: Marius ved ikke han skal dø

På grund af avlsprogrammet har Københavns Zoo ikke mulighed for at genudsætte giraffen eller overføre den til andre zoologiske haver, også selvom dyret ikke fejler noget - og derfor er håbet definitivt ude for den unge giraf.

- Løbet er kørt, sagde videnskabelig direktør i København Zoo, Bengt Holst, til Ekstra Bladet lørdag.

International opmærksomhed
Mens Marius sidder på dødsgangen, er mange internationale medier begyndt at omtale sagen, der har vakt furore blandt dyreelskere i alle verdens afkroge.

Blandt de medier, der har bragt historien om Marius, er både britiske BBC og avisen The Independent, svenske Expressen, norske VG og det franske nyhedsbureau AFP.

Svensk zoo vil have Marius - nu bliver han skudt

Under overskriften "Red Marius" har knap 3.500 mennesker deltaget i en underskriftindsamling imod aflivningen af giraffen. Og knap 2.800 mennesker er blevet medlem af Facebook-gruppen 'Imod aflivning af giraffen i zoo i København'.

Lidt mere momentum har den internationale redningsaktion for Marius fået. Knap 19.000 mennesker har i skrivende stund skrevet under på, at Marius skal holdes i live.

Den internationale medieomtale er hjulpet godt på vej af den danske blogger Fie Laursen, hvis opdatering på det sociale medie Twitter er blevet retweet mere end 1.300 gange - primært af folk fra udlandet.<br /><br /><p><b>Zoo følger naturen</b><br /> Men selvom det kan virke som en barsk beslutning, er der ifølge Københavns Zoo flere årsager til, at Marius skal hinsides.</p><p>For paradoksalt nok er den naturlige adfærd en af grundene til, at Marius må herfra. Det er nemlig proceduren med såkaldte overskudsdyr.</p><p>I giraffernes tilfælde kan der nemlig opstå ballade, hvis der bliver samlet for mange hangiraffer på for få kvadratmeter.</p><a id="_77871842-33d2-496f-8c33-cea54576cfbf" href="https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article4648213.ece">Kendisagent: Marius skal til Beverly Hills</a><br /><br /><p>- Vi følger de naturlige flokstrukturer, hvor en voksen han og flere voksne hunner vil leve sammen. I naturen vil den unge hangiraf også søge væk.</p><p>- Vi kan allerede se, at der er ved at opstå ballade med hangiraffens far, sagde Sami Widell, arangementschef i København Zoo, til Ekstra Bladet i går.</p><p>Dertil kommer risiko for indavlsproblemer i girafburet.</p><p><b>Intet at stille op</b><br /> Ifølge den svenske avis Expressen har en zoologisk have i Östersund tilbudt at tage imod Marius, da dyrehaven er ikke underlagt de samme europæiske regler som Københavns Zoo.</p><p>Men Københavns Zoo står fast: Marius bliver søndag skudt med en boltpistol og lavet om til løvefoder.</p><p><a href="http://zoo.dk/BesogZoo/Nyhedsarkiv/2014/Februar/Derfor%20afliver%20Zoo%20en%20giraf.aspx" target="_blank">Læs mere om aflivningen af Marius på København Zoos hjemmeside her</a></p><p>Parkens gæster vil have mulighed for at være til stede ved obduktionen af giraffen, inden dyret bliver foder for kødædere i den zoologiske have.</p><p>Aflivningen sker søndag morgen, og når Marius har trukket vejret for sidste gang, bliver han obduceret for publikum - og via live-tv på her på siden - klokken 10.</p>

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.