Endnu en hval strandet: Nu venter den på at dø

Den hval som i går blev opdaget ved Henne Strand på Vestkysten har nu fået selskab af endnu en - den er formentlig stadig i live

En familie er på udflugt ved den døde hval en kilometer nord for Henne Strand. (Foto: Christer Holte)
En familie er på udflugt ved den døde hval en kilometer nord for Henne Strand. (Foto: Christer Holte)

Se video af den strandede hval i videoen herover artiklen
__________________________________________________

To kaskelothvaler er nu strandet cirka en kilometer nord for Henne Strand på Vestkysten, og den ene formodes stadig at være i live. Men der bliver altså ikke sat nogen redningsaktion i gang for at redde kaskelothvalens liv, fortæller skovrider Ulrik Lorenzen fra Naturstyrelsen i Blåvandshuk.

Se også: Stor hval strandet på vestkysten

- Den ene er formentlig levende, og den ligger langt ude i vandet. Men den ender formentlig på samme måde som den første. Når først, der er gået kludder i deres navigation, så er der ikke så meget at gøre, så havner den sikkert oppe på stranden, når den bliver lidt træt og den bliver smidt op af bølgerne, siger Ulrik Lorenzen.

Så man kan ikke gøre noget for at redde den?

- Nej. Vi har prøvet det samme før. For nogle år tilbage var tolv hvaler strandet på Rømø, og man prøvede med gummibåde at hive dem ud, men så gik der to timer, så var de tilbage igen. Og man ødelægger dyrene ved at hive dem i halerne med de kraftige wirer, der er et eller andet fundamentalt galt, når de kommer op på stranden, siger Ulrik Lorenzen.

De kan også være dårlige eller syge, siger han.

Den nye hval blev opdaget søndag morgen, men i går aftes kunne skovrideren ikke se noget, fordi der var så kæmpestore bølger.

Så man venter bare på, den skal dø?

- Ja, eller komme op på stranden, for vi kan ikke gøre noget. Vi kan ikke aflive dem, og hive dem ud igen. Naturen skal gå sin gang, der er en årsag til, at de kommer derind og dør, siger skovrideren.

Den der er på stranden nu, bliver kørt væk, og så kommer der videnskabsfolk og veterinærer og kigger på den, og de skal bestemme køn, art og om den er syg. .

- Det er formentlig to kaskelothvaler og det plejer at være unge hanner i den størrelsesgruppe. Lige som andre hanner tøffer de lidt rundt uden mål og med, og så kommer de galt afsted i trafikken en gang imellem. Der kan ligge flere derude, siger Ulrik Lorenzen.

Han mener, at hvalerne er omkring ti-tolv meter lange, og vejer flere ton.

1 af 2 Den døde hval ligger en kilometer nord for Henne Strand ved Blåvandshuk. (Foto: Aage Kristian Olsen Alstrup)
2 af 2 En familie er på udflugt ved den døde hval en kilometer nord for Henne Strand. (Foto: Christer Holte)
kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen