Over en million kvinder lever med smerter i underlivet

I Nepal lider hundredevis af kvinder med nedsunken livmoder. Amnesty International slår alarm

Hver dag er et smertehelvede for 30-årlige  Kesar Kala Malla, der lider af den nedsunken livmoder
Hver dag er et smertehelvede for 30-årlige Kesar Kala Malla, der lider af den nedsunken livmoder

- Jeg fødte min første datter og efter seks dage, skulle jeg hente hirse på farmen. Jeg gik med hirsen, da jeg pludselig følte noget komme ud af mig (min vagina). Min mand begyndte efterfølgende at behandle mig anderledes. Han sagde: 'Jeg er ikke tilfreds med dig. Jeg finder en anden kone'.

Sådan udtaler den i dag 30-årige Kesar Kala Malla fra Mugu distriktet i Nepal sig i en ny rapport fra Amnesty International. Organisationen afslører torsdag morgen alarmerende tal omkring, hvor mange nepalesiske kvinder, der lider af den meget smertefulde og tabubelagte lidelse - nedsunken livmoder. En lidelse hvor kvindens livmoder flytter sig fra dens normale position og ned i skeden.

- Det er en yderst smertefuld sygdom, der ødelægger kvindernes liv på så mange planer, fortæller vicegeneralsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling, Trine Christensen. Hun fortæller, at i et samfund, hvor kvinder i forvejen bliver diskrimineret, gør sygdommen i mange tilfælde kvindernes liv til et rent helvede.

- For det første skammer de sig meget over, hvad der rent fysisk sker med deres underliv. Flere kvinder har fortalt, at de ved at nyse oplevede, at livmoderen kom ud for neden. Det oplever de jo som ekstremt pinligt, og noget der er umuligt at tale om, fordi det er så tabubelagt. For det andet kan de i de alvorligste tilfælde hverken stå eller gå på grund af smerter. Det betyder, at de ikke kan arbejde og derfor bliver stemplet som dovne og udstødt af lokalsamfundet. Det forventes jo af kvinderne, at de kan arbejde hårdt, siger Trine Christensen.

Mændene bestemmer
Kesar Kela Malla er en ud af omkring en million kvinder i Nepal, der lider af sygdommen nedsunken livmoder. For omkring 350.000 kvinder er lidelsen så akut, at det kræver en operation. Men det får de sjældent.

- Mange steder i Nepal er der ikke adgang til lægehjælp. Desuden er det mændene i familien, der bestemmer, om kvinderne skal have lov at gå til lægen. Fordi de ikke regnes for noget særligt, kan de få forbud, selv om de står med store smerter og græder.

Der er hovedsageligt to årsager til, at de nepalesiske kvinder får denne forfærdelige lidelse. De bliver i mange tilfælde tvunget til at udføre hårdt fysisk arbejde, få dage efter de har født. Og fordi pigerne også bliver giftet væk meget unge, får de børn i en meget tidlig alder.

- De får også mange børn, som er født med kort tids mellemrum. Derfor når de knap nok at hele, før de skal føde igen. Desuden tager mændene sjældent hensyn til, at der skal være en pause med sex, når en kvinde lige har født. Mange oplever tilmed både vold og voltægter i ægteskabet, lyder det.

Unge kvinder
Nedsunken livmoder er et problem for kvinder over hele verden, men i modsætning til USA, hvor gennemsnitsalderen for de ramte er 61år, så er gennemsnitsalderen for kvinderne i Nepal helt nede på 26 år.

- Det er meget alvorligt. Det rammer så mange, og er fuldstændig unødvendigt, da der skal relativt få tiltag til for at undgå sygdommen. Og det er jo hjerteskærende at høre, at mange af disse kvinder føler, at de har mistet alt håb for livet. De har jo mange år tilbage at leve i.

Amnesty International arbejder nu på at råbe de nepalesiske myndigheder op, så der kommer fokus på forbedring af kvindernes rettigheder i landet.

- Vi har i mange år arbejdet sammen med forskellige kvindeorganisationer i Nepal. Og vi skal blive ved med at lægge pres på regeringen i Nepal. De skal simpelthen begynde at tage ansvar og være med til at lægge en plan for at få forbedret forholdene for disse kvinder, siger Trine Christensen og forsætter:

- Vi beder desuden Danmark og andre donorer om at støtte arbejdet for at gøre en ende på denne lidelse og styrke kvinders rettigheder generelt.

0 kommentarer
Vis kommentarer