Bodil var vildere end Allan

Udholdenhed gør vind-furien til årets værste storm, mener Michael Skelbæk fra DMI

Sådan så der ud ved Odense Fjord fredag aften (Foto: Ernst Van Norde)
Sådan så der ud ved Odense Fjord fredag aften (Foto: Ernst Van Norde)

23 timer. Så lang tid varede Bodil-stormen, som kværnede over Danmark fra tidligt torsdag og næsten et døgn frem. Og netop på grund af varigheden udklasserer den sin forgænger, oktoberstormen Allan, der dansede af efter blot tre timer.

Det mener klimatolog Michael Skelbæk fra Vejrtjenesten DMI, der betegner Allan som lidt af en hurtigløber.

Og så var vind-furien Bodil på flere fronter et mere problematisk bekendtskab end Allan.

Se også: Borgere evakueres i Nordsjælland

– Bodil har skabt langt flere problemer i form af forhøjet vandstand specielt i de indre farvande. Det så vi slet ikke med Allan, siger Michael Skelbæk og fortæller, at Danmark ikke siden 1990 har oplevet to så kraftige storme, hvor der er blevet målt orkan-styrke, samme år.

Stormen Bodil har skabt så forhøjede vandstande, at politiet fredag aften opfordrede beboerne i de tre nordsjællandske byer Frederikssund, Frederiksværk og Jægerspris til at lade sig evakuere, mens vandet i Gilleleje smadrede 12 lystbåde.

Se også: Her ryger sommerhus i havet

I København steg vandstanden til 165 centimeter over sit normale leje, hvilket er den højeste målte vandstand i 100 år, mens det fredag aften ved Odense Fjord og Isefjord var umuligt at måle noget, fordi vandstanden steg så kraftigt, at måleapperatet bukkede under for de store vandmasser.

- Det er ganske voldsomt. Det er klart, at når vandet løber over, så er det ubehageligt og kritisk, siger Steen Rasmussen, vagtchef ved DMI.

I Nordjylland kostede Bodil et sæt sommerhusejere deres sommerhus, fordi stormen tog en stor del af skrænten, og det betød, at sommerhuset skred i havet.(Foto: Rene Schütze)
(Foto: Rene Schütze)


Spørger man Naturstyrelsen er svaret også, at Bodil har været mere ødelæggende end hendes forgænger Allan. Bodil har nemligt ødelagt langt flere træer, end stormen Allan gjorde i oktober.

Det samlede omfang af væltede træer i Miljøministeriets skove ventes at blive på mindst 290.000 m3. Det svarer til mere end et halvt års hugst på Naturstyrelsens arealer. Dermed er tabet på Bodil højere end tabet efter stormen i oktober, hvor der faldt 125.000 m3.

Det er primært skovene i Vestjylland og Midtjylland, der har lidt de største tab.

1 af 2 Bodil har skabt oversvømmelser i Frederikssund fredag (Foto: kenneth Meyer)
2 af 2 Sådan så der ud ved Odense Fjord fredag aften (Foto: Ernst Van Norde)
0 kommentarer
Vis kommentarer