Kriseramte Ukraine beder om hjælp: To lufthavne belejret

Den højspændte situation i Ukraine har fået landets parlament til at bede FN's Sikkerhedsråd om at samles

Lufthavnen i Simferopol. (Foto: AP)
Lufthavnen i Simferopol. (Foto: AP)

Krisen i Ukraine er blevet så alvorlig, at Ukraines parlament fredag har bedt FN's Sikkerhedsråd om at samles til hastemøde.

Det sker i kølvandet på en begivenhedsrig fredag morgen, hvor to lufthavne har været belejret og omringet på den ukrainske halvø Krim.

Først blev en civil lufthavn på Krim belejret af bevæbnede mænd, som dog snart efter trak sig delvist tilbage og lod lufthavnen fungere normalt.

Se også: Russiske soldater omringer Krim-lufthavn

Senere kom så meldingen om, at en militær lufthavn var omringet - angiveligt af russiske soldater. Den russiske flåde ved Sortehavet afviser dog, at den skulle være involveret.

- Ingen af sortehavsflådens enheder er rykket frem, og den har hverken overtaget eller blokeret den, siger en talsmand for den russiske flåde til nyhedsbureauet Interfax.

Se også: Janukovitj til Rusland: Beskyt mig

Halvøen er det sidste sted, den væltede præsident Viktor Janukovitj er set, efter han fredag i sidste uge tog flugten fra Kijev efter voldsomme uroligheder i byen.

Flere har gisnet i, at han opholder sig i nærheden sin gode allierede i Rusland, præsidenten Vladimir Putin, men det rygte er både blev be- og afkræftet flere gange.

Se hans flugtrute her:

De to lufthavne blev begge belejret natten til torsdag - den første (i Krims hovedby Simferopol) af en bevæbnet prorussisk gruppe, mens det er mere uklart, hvem der to timer senere satte sig på den militære lufthavn i byen Sevastopol. Ud fra billeder fra lufthavnen tyder alt på, at der er tale om russiske soldater, men det benægtes altså af den russiske sortehavsflåde, der har base i byen.

Ifølge militære kilder har soldaterne belejret lufthavnen for at forhindre 'kampfolk' i at lande.

Se også: Natligt drama i ukrainsk lufthavn er slut

Den ukrainske indenrigsminister, Arsen Avakov, har på sin Facebook-profil fordømt belejringen af lufthavnene og kalder de to aktioner for en bevæbnet besættelse.

- Jeg betragter disse begivenheder for at være en væbnet invasion og besættelse, lyder det fra ministeren.

Den civile lufthavn i Simferopol fungerer normalt igen, men ifølge en journalist fra nyhedsbureauet AFP opholder der sig fortsat en gruppe på godt 10 bevæbnede mænd lige uden for lufthavnsområdet.

Se også: Medie: Janukovitj holder pressemøde fredag i Rusland

Lufthavnsbelejringerne er kun seneste i rækken af flere aktioner mod det ukrainske styre. Torsdag trængte uniformerede prorussiske aktivister ind i halvøens lokalparlament og i den regionale regerings hovedkvarter.

Det prorussiske flertal på Krim har udtrykt ønske om at blive en del af Rusland, efter oppositionen i sidste uge afsatte den ukrainske præsident.

1 af 4 Lufthavnen i Simferopol. (Foto: AP)
2 af 4 Lufthavnen i Simferopol. (Foto: AP)
3 af 4 Lufthavnen i Simferopol. (Foto: AP)
4 af 4 Lufthavnen i Simferopol. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer