Ny El Niño truer i 2014

Sommeren bringer sandsynligvis fænomenet El Niño, der er berygtet for massive vejrforandringer verden rundt

Det berygtede klimafænomen El Niño, der kan udløse tørke i én del af verden og oversvømmelser i en anden, vender måske tilbage i år.

Klimaforsker ved Danmarks Klimacenter Wilhelm May fastslår, at der lige nu er knap 50 procents risiko for, at sommeren 2014 bringer en svag til moderat El Niño.

De områder, der bliver kraftigst påvirket af El Niño, ligger dog langt fra Danmark.

- En klassisk påvirkning af El Niño er kraftig nedbør ved Sydamerikas kyst. Samtidig kan der komme tørke i den vestlige del af Stillehavet og det nordlige Australien. Typisk bliver den indiske sommermonsun også mindre kraftig, siger Wilhelm May.

- Senere på vinteren kan der også komme nogle mindre påvirkninger i Nordamerika og Europa, fortsætter han.

Efter april kan forskerne med langt større sikkerhed fastslå, om der er en El Niño på vej eller ej. Hvis det er tilfældet, kan klimafænomenet ifølge Wilhelm May påvirke sine omgivelser helt ind i 2015.

Men bare udsigten til en mulig El Niño har allerede fået de globale kakaopriser til at stige. Det sker ifølge nyhedsbureauet Reuters på grund af frygt for tørke i de regioner i Afrika og Asien, hvor kakaobønnen dyrkes.

Prisstigninger på andre landbrugsvarer kan følge efter, hvis udsigten til klimafænomenet bliver bekræftet.

I Indien kan en mindre kraftig sommermonsun, der er nødvendig for landbruget, risikere at skade landets store produktion af sukker, ris og hvede.

I 2009 forårsagede El Niño, at Indiens sommermonsun blev svag og ustadig. Det førte til den værste tørke i næsten fire årtier, og de globale sukkerpriser steg til det højeste i næsten 30 år.

Australien, verdens næststørste eksportør af hvede, har allerede døjet med tørke i de seneste par måneder og kan også risikere at blive ramt af fænomenet.

I slutningen af 1990'erne kostede den hidtil værste El Niño flere end 2000 mennesker livet og forårsagede skader for milliarder af dollar.

Fænomenet medvirkede til, at 1998 blev det hidtil varmeste år, der er målt på kloden.

0 kommentarer
Vis kommentarer