Alarm på Aarhus-skoler: 13 elever i krig i Syrien

Halvdelen af de Syriens-farende fra Aarhus kommer fra en ungdomsuddannelse. Langkær Gymnasium alene tegner sig for fem krigere

Alene fra Langkær Gymnasium i Aarhus vest er mindst fem unge draget i krig i Syrien de seneste halvandet år.
Alene fra Langkær Gymnasium i Aarhus vest er mindst fem unge draget i krig i Syrien de seneste halvandet år.
Følg Samfund

Mindst 13 elever fra forskellige gymnasier og ungdomsuddannelser i Aarhus har de seneste halvandet år lagt skolebøgerne bag sig for at gribe til våben i krigen i Syrien. Alene fra Langkær Gymnasium i Aarhus Vest kender politiet med sikkerhed identiteten hos fem elever, som har deltaget i den blodige borgerkrig.

Ud over Syrien-krigerne blev en elev fra Langkær også i 2012 anholdt og senere dømt efter terrorloven for at yde støtte til den somaliske terrorbevægelse al Shabab. Det oplyser Østjyllands Politi til Ekstra Bladet.

Politiet i Aarhus kender med sikkerhed 27 Syrien-krigere fra deres område, og af dem er halvdelen altså så unge og velfungerende, at de har været tilknyttet et gymnasium, en handelsskole eller en teknisk skole omkring tidspunktet de drog i krig.

– Det er et ungdomsfænomen. Og mange af de unge er forholdsvis velfungerende, for det kræver noget at blive engageret og komme af sted, fortæller politikommissær Allan Aarslev fra Østjyllands Politi til Ekstra Bladet.

Syrisk-fødte Naser Khader kender godt til strømmen af helt unge Syrien-krigere fra Aarhus og Langkær Gymnasium.

– Jeg har hørt, at mange fra Langkær Gymnasium er taget til Syrien. Det er et sted, som er kendt for at have en gruppe med islamistiske holdninger. Men rekrutteringen foregår nok i højere grad i moskeen på Grimhøjvej, siger Naser Khader

2,5 kilometer fra Langkær Gymnasium ligger moskeen på Grimhøjvej. Og det er her, de unge bliver hvervet til kampen i Syrien, fortæller Allan Aarslev. 22 ud af de 27 personer, som Aarhus Politi kender til har haft deres gang i den kontroversielle moske.

– Det er ikke gymnasiet, der er omdrejningspunktet for deres udrejse til syrien. Det er moskeen på Grimhøjvej og en bestemt ungdomsafdeling. De er uden for imamernes og bestyrelsens rækkevidde, og vi er begyndt at arbejde sammen med dem om at få dem i tale og få moskeen til at gøre noget ved problemet, siger han.

Oussama Mohamad El-Saadi, formand for Fonden for Den Muslimske Sammenslutning, der driver moskeen på Grimhøjvej, tager skarp afstand for alle beskyldninger om, at moskeen skulle være med til at påvirke unge til at rejse til Syrien.

– Jeg har så sent som i dag(fredag, red.) haft en snak ungdomsafdelingen, men de nægter at skulle have opfordret nogen til at rejse derned, og det er der heller ikke nogle beviser for. Vi samarbejder både med politi og kommune om forhindre de unge i at tage derned, siger han.

Læs meget mere i EKSTRA i dag:

Terrordømt gik på Langkær Gymnasium i AarhusRektor: To Syrien-krigere er tilbage på Langkær

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.