Advokater slår alarm: Dommerne tryner skatteyderne

De danske domstole er et rent gummistempel for staten i skattesager

Retten på Frederiksberg har ikke givet en skatteyder medhold i én eneste sag de sidste syv år. (Foto: Rumle Skafte)
Retten på Frederiksberg har ikke givet en skatteyder medhold i én eneste sag de sidste syv år. (Foto: Rumle Skafte)

HJÆLP OS: Har du erfaringer med tabte skattesager? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Danske skatteydere har ikke en kinamands chance, når de indbringer deres skattesag for domstolene.

Uanset om din sag bliver behandlet i byretten, landsretten eller Højesteret, fungerer de danske domstole som et rent gummistempel for Skatteministeriet. Det afslører to opsigtsvækkende undersøgelser af de mere end 2300 domme, der er afsagt i skattesager ved de tre retsinstanser siden domstolsreformen i 2007.

Retten på Frederiksberg har aldrig givet et skatteyder medhold! (Foto: Rumle Skafte) Samfund Skattesager: Her kan du godt opgive

Konklusionen er klar: Skatteyderne har som udgangspunkt tabt, inden sagen overhovedet er startet. I hele ni ud af 10 sager blåstempler domstolene således bevidstløst Skats afgørelse:

- Det er et klart problem.

- Der er jo ikke meget retssikkerhed i at få lov til at få prøvet sin sag for en dommer, der altid - eller næste altid - giver staten medhold, siger en af Danmarks førende skatteadvokater og tidligere formand for Skatterådet, Lida Hulgaard.

Flere højesteretsdommere burde ikke have lov at dømme i skattesager, mener Lida Hulgaard. Foto: Lasse Gonzales Samfund Anklage: Inhabile dommere

Lida Hulgaard har netop offentliggjort en omfattende undersøgelse, der afslører, at skatteydernes såkaldte medholdsprocent i Højesteret er faldet fra 38 procent i midten af 1990’erne til blot 12 procent i perioden 2007 til 2011:

- Udgangspunktet for at føre en sag er jo, at der skal være godt 50 procents chance for at vinde. Og det er der ikke i skattesager. Her er der et åbenlyst misforhold mellem besvær og omkostninger og chancerne for et positivt resultat, siger Lida Hulgaard.

Samfund ’Så sig dog lige ud, at vi har tabt på forhånd’

Men konsekvensen at det ulige udfald ved domstolene rækker langt ud over betydningen for den enkelte klient.

- Man risikerer, at Skat får den opfattelse, at de kan gøre som de vil. For domstolene vil altid give dem ret. Så langt er vi ikke kommet, vil jeg godt understrege, men det er meget ofte situationen, og det kan udmærket betyde, at Skat synes, at de har frihed til at gøre mere, end vi andre synes, de har, siger Lida Hulgaard.

Børge Dahl, præsident for Højesteret, afviser, at dommerne er partiske.

- Dommere holder hverken med skatteyderne eller Skatteministeriet i skattesager. Vi holder os til loven og afgør hver sag for sig.

Børge Dahl, præsident for Højesteret, insisterer på, at domstolene holder sig til loven. (Foto: Jens Dresling/Polfoto) Samfund 'Vi holder os til loven'

Læs meget mere i Ekstra Bladet i dag

HJÆLP OS: Har du erfaringer med tabte skattesager? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen