Lærer: Forældre nægter at deres børn er modbydelige

Den 27-årige lærer Benedicte Sørensen har oplevet flere forældre, der undskylder mobning ved at nægte, at deres barn kan finde på det

13-årige Nicoline blev mobbet i skolen. Selvom forældrene gjorde alt for at stoppe mobningen, blev det bare ved. (Foto: TV2 Presse)
13-årige Nicoline blev mobbet i skolen. Selvom forældrene gjorde alt for at stoppe mobningen, blev det bare ved. (Foto: TV2 Presse)

Mange af Ekstra Bladets læsere har kastet sig ind i diskussionen om mobning, efter vi tirsdag aften skrev historien om 13-årige Nicoline, der blev mobbet i folkeskolen.

Hendes forældre Pia Søe Jensen og Frank Dyhrberg Jensen havde gjort alt for at få chikanen stoppet, men måtte give fortabt og tage Nicoline ud af skolen.

Benedicte Sørensen er for nylig startet som hjælpelærer og danskunderviser på Usserød Skole i Hørsholm. Hun forstår forældrenes frustration og mener, at mobning håndteres alt for dårligt på de fleste skoler herhjemme.

Se også: Forældre til mobbeoffer: Det er umuligt at stoppe

- Det er jo et kæmpe tabu. Det handler jo om børnenes trivsel. Og man vil ikke være en skole, der får ry for, at børnene trives dårligt.

- Derfor er der mange, der lukker øjenene for og nægter at erkende, at mobningen foregår. Både hos lærere og ledelse, siger Benedicte Sørensen og understreger, at hun ikke taler om oplevelser fra hendes nuværende arbejdsplads.

Rammer værdier
Selvom Benedicte Sørensen tidligere har oplevet, at lærere så til uden at gribe ind, mens en elev stod i midten af en cirkel og blev slået. Hun mener, at man som underviser skal lade være med at være så konfliktsky, men at hele ansvaret ikke skal placeres hos lærerne.

- Man er simpelthen nødt til at tage kampene med de forældre, hvis børn der er problemer med. Og uanset om de truer med advokater og andre ting, så må man stå fast og sige: 'Vi vil simpelthen ikke acceptere, at dit barn mobber'. Det samme skal naturligvis siges til barnet, så det bliver forstået. Men forældrene skal jo bakke op.

Se også: Ekspert: Derfor mobber børn

- Og jeg ved godt, det er svært. Forældre har utrolig svært ved at indrømme, at deres børn er modbydelige. 'De er jo så søde derhjemme'. Og 'det er bare dig, der har set dig sur på vores barn', siger de. Og jeg kan da sagtens forstå, at det er grænseoverskridende at få at vide, at ens barn slår og driller andre. Det rammer jo også de værdier og den opdragelse, de har fået derhjemme, siger Charlotte Sørensen og fortsætter:

- Jeg har siddet til skole-hjem-samtaler og irettesat elever, fordi de talte grimt til deres forældre, som bare sad og nikkede. Så er den altså svær.

Kampagner virker ikke
De nyeste tal fra Dansk Center for Undervisningsmiljø vidner om, at problemet med mobning i de danske skoler er ganske omfangsrigt. Det er nemlig hver sjette elev, der oplever at blive mobbet - på trods af, at der er postet masser af penge i kampagner igennem de seneste år.

- Jeg tror ikke på, at kampagner har den store effekt. Det kan godt være, at børnene hører et foredrag og i to minutter tænker, at de hellere må lade være med at mobbe, fordi de gør nogen kede af det. Men det er hurtigt glemt. Det hele handler om, at fællesskabet i gruppen ikke fungerer, fordi der er nogle børn, der får lov til at have magten i klassen. Det vil jeg simpelthen ikke finde mig i.

Se også: Tidligere mobbeoffer: Jeg gad ikke leve

På trods af, at Benedicte Sørensen 'kun' har to års erfaring som lærer, så mener hun, at hun er god til at spotte, når mobning foregår. Men det har også fået forældre til at sige til hende, at hun slet ikke ved, hvad hun taler om.

- Det er altså ret nemt at se, når en elev bliver kaldt øgenavne eller slået. Og hvis personen sidder helt alene i klassen, fordi han bliver frosset ude af de andre. Det gør jo så ondt i hjertet, siger hun og fortsætter:

- Og der er da nogen, som ikke mener, at jeg skal kaste mig ind i alle de kampe, men jeg vil ikke have det godt med mig selv, hvis elever bliver mobbet, og ingen gør noget for at stoppe det.

0 kommentarer
Vis kommentarer