Forsvundet fly: Her er pilotens sidste ord

De sidste ord fra det forsvundne malaysiske fly var en godnathilsen

Kaptajn Zaharie Ahmad Shah (tv.) eller førstepilot Fariq Abdul Hamid sendte intet nødsignal fra Malaysia Airlines MH370-flyet, som forsvandt lørdag.
Kaptajn Zaharie Ahmad Shah (tv.) eller førstepilot Fariq Abdul Hamid sendte intet nødsignal fra Malaysia Airlines MH370-flyet, som forsvandt lørdag.

- Alright, good night.

Sådan lød de sidste ord fra cockpittet i Malaysia Airlines' MH370-fly, før passagerflyet med 239 mennesker ombord forsvandt sporløst lørdag.

Det er blevet afsløret under et møde mellem næsten 400 pårørende til kinesiske flypassagerer og den malaysiske ambassadør, Iskandar Sarudin, i Beijing onsdag morgen. Her havde familie og venner til 153 kinesiske flypassagerer på det forsvundne fly krævet en orientering om eftersøgningen.

Det skriver The Star Online.

Godnathilsnen, som efter alt at dømme blev den allersidste for piloten, faldt som svar på en melding fra det malaysiske kontroltårn om, at flyet var på vej ud af malaysisk luftrum og ind i vietnamesisk luftrum.

Kort efter forsvandt flyet fra radarskærmene, og fire døgns intensiv eftersøgning har ikke fået de malaysiske myndigheder nærmere et svar på, hvad der er sket med flyet.

Om ordene kom fra kaptajn Zaharie Ahmad Shah eller førstepilot Fariq Abdul Hamid er uvist.

Det tætpakkede rum på Metropark Lido Hotel i den kinesiske hovedstad emmede af en blanding af ængstelse og vrede over 153 kinesiske flypassagerers uvisse skæbne og mangel på fremgang i den snart fem døgn lange eftersøgning.Tydeligt berørte pårørende til 153 kinesiske flypassagerer. (Foto: Andy Wong/AP)
Tydeligt berørte pårørende til 153 kinesiske flypassagerer. (Foto: Andy Wong/AP)


Efter næsten to timer, sluttede mødet dog med flere spørgsmål end svar.

Afviser ansvar hos piloten
Myndighederne forklarede, at flyets pludselige forsvinden fra radarskærmene kan være tegn på en kapring, men piloten burde stadig kunne sende et hemmeligt nødsignal, lød det fra Malaysias civile luftfartsmyndigheder.

De kinesiske pårørende spurgte indgående til pilotens mulige ansvar for den formodede flykatastrofe, efter at det er kommet frem, at passagerer har haft adgang til cockpittet.

Se også: Pilot på dødsfly havde kvinder i cockpittet


Repræsentanter fra luftfartsmyndighederne afviste dog, at der var grund til at rette mistanke for flyets forsvinden mod piloten, som blev betegnet som ’erfaren’.

Mistanke om hemmeligheder
De pårørende spurgte gentagne gange en mandlig repræsentant fra de civile luftfartsmyndigheder, om militær-radarer kan have sporet flyet.

Svaret lød undvigende, at malaysisk militær assisterer efterforskningen ’på højt niveu’-

Hårdt presset af spørgsmål om, hvilke informationer, militæret havde givet myndighederne, svarede manden til sidst, at ’nu er ikke tidspunktet’ at afsløre det.

Det fik flere af familierne til at bryde ud i vantro råb. En mand, som havde påtaget sig rollen som familiens talerør, afbrød dog uroen.

Han udtrykte forståelse for situationen og tilføjede, at de håber, at Malaysia snarest muligt vil offentliggøre informationen.

Er flyet kapret?
De mangelfulde svar har givet de bekymrede familier mistanke om, at der foregår hemmelige forhandlinger med terrorister, som har kapret flyet.

Denne teori har fået yderligere næring af, at repræsentanten fra luftfartsmyndigheden tidligere har sagt, at Malaysia håber, passagererne er i live.

Flere pårørende til de forsvundne flypassagerer udtrykte stor vrede over den malaysiske regerings ’forsinkede og uigennemsigtige’ redningsarbejde.

Myndighederne har fortsat mistanke om, at flyet kan have ændret retning, før det forsvandt sporløst fra raderen. Den malaysiske luftfartschef understregede dog, at der stadig ikke er fundet spor på vragdele i Malaccastrædet, som er et af verdens mest trafikerede farvande mellem Europa og fjernøsten.

En pårørende fortalte også på mødet, at det indtil i dag har været muligt at ringe til en af de kinesiske flypassagerers mobiltelefon. Det kom der dog ingen forklaring på.

AP: Interpol offentliggør identitet på iranere Krig & katastrofer - 11. mar. 2014 - kl. 23:02 Politiundersøgelse: Begik piloten selvmord?


Malaysias forsvars- og fungerende transportminister Hishammuddin Hussien har på et pressemøde onsdag formiddag bekræftet, at eftersøgningen er udvidet til to områder i Malaccastrædet og Det Sydkinesiske Hav-

12 lande er nu involveret i eftersøgningen, sagde han.

Ifølge Hussien er 'vejen frem' at inddrage flere militære eksperter. Derfor følger flere højtplacerede militærfolk pressemødet.

1 af 3 Vrede og ængstelige slægtninge og venner til de 153 kinesiske passagerer, som sammen med MH370-flyet har været forsvundet siden lørdag, forsøgte på et møde med Malaysias ambassadør i Beijing i dag at få svar på deres spørgsmål. (Foto: Andy Wong/AP)
2 af 3 (Foto: AP)
3 af 3 Kaptajn Zaharie Ahmad Shah (tv.) eller førstepilot Fariq Abdul Hamid sendte intet nødsignal fra Malaysia Airlines MH370-flyet, som forsvandt lørdag.
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen