Pirattaxaer boomer: Så mange af os kører sort

Antallet af pirattaxaer stiger. Det presser taxachaufførerne, der i forvejen er udsatte

(Foto: Niels Hougaard)
(Foto: Niels Hougaard)

Dankort-tyverier og voldsepisoder rammer i stigende grad kunder af pirattaxaer. Men det skræmmer tilsyneladende ikke danskerne fra at sætte sig ind på passagersædet.

14 procent af danskerne har prøvet at køre i pirattaxa. Det viser en ny meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk.

- Det synes jeg er meget. Også set i betragtning af, at der har været så meget fokus på folk, der har mistet deres dankort, eller på anden måde er blevet snydt, siger Trine Wollenberg, direktør i Dansk Taxi Råd, der er taxivognmændenes brancheorganisation.

Og skræmmesager har der ellers været nok af.

I 2013 havde politiet ialt 330 tilfælde af dankort-tyverier i pirattaxaer, og der er set flere eksempler på både vold og seksuelle tilnærmelser mod kunderne.

Læs også: Pirattaxaer presser de lovlige taxaer

I Dansk Taxi Råd har man således set flere sager end nogensinde på kunder, der kommer galt afsted eller bliver snydt, når de tager pirattaxaen hjem.

Alligevel oplever taxachaufførerne, at interessen for at køre med pirattaxaer er stigende.

- Vi har set en stigning over de seneste år. I Aalborg, hvor jeg kører, er der 15-25 pirattaxaer, og det er væsentligt flere, end der var for ti år siden, siger formand for taxachaufførenes fagforening i 3F, Uffe Rasmussen.

Også i Midtjylland er problemet vokset, vurderer taxachauffør Jens Laursen, og det er der flere grunde til:

- For det første bliver der færre taxaer, så ventetiden på taxaerne øges, og for det andet er dagpengeperioden forkortet, så folk må tjene penge på anden vis, siger han.

'Vi er bare venner'
I København er problemet tilsvarende stort, og her er piraterne blevet mere profesionelle over årene, fortæller politikommissær Mogens Knudsen.

- Chaufførerne aftaler ofte med kunderne, hvad de skal sige, hvis pirattaxaen bliver stoppet af politiet, siger han.

Læs også: Ny type pirattaxier på vej til Danmark

Ofte kamuflerer chaufførerne kørslen som en vennetjeneste, og det gør det vanskeligt for politiet at bevise noget.

Derfor tæller Politiets statistik i København ikke mere end ti tilfælde af piratkørsel om året.

- Antallet er langt højere, men vi kender af gode grunde ikke til problemets omfang, enten fordi vi ikke kan bevise noget, eller fordi ingen anmelder de ulovlige chauffører, siger Mogens Knudsen.

Ligeglade kunder
De mange pirattaxaer udgør endnu et bump på vejen for taxabranchen, der er presset fra flere sider.

Læs også: Dødbringende branche kæmper med dårlig luft

Tal fra Transportministeret viser at antallet af taxabevillinger er faldet fra 5.643 til 4.795 over de seneste fire år.

- Det er primært kommunekørslen, der har trukket tæppet væk under branchen, men de her pirattaxaer gør det bestemt ikke nemmere for os, da de kan tilbyde langt lavere priser, end vi kan, siger chauffør og medlem af Taxachaufførnes Landsklub, Jens Laursen.