Jeppe Nybroe: Meget af tiden er jeg i mørket

For første gang taler den kendte journalist ud om tiden som gidsel i Syrien. Se video

Jakob Nybroe sad som gidsel i 28 dage. (Foto: Jakob Jørgensen)
Jakob Nybroe sad som gidsel i 28 dage. (Foto: Jakob Jørgensen)

Se interview med Jeppe Nybroe i klippet herover artiklen
__________________________________________________

Blikket er træt, skægget langt og skridtene usikre. Bortset fra det solbrune ansigt er der så langt fra den selvsikre Jeppe Nybroe, danskerne kender fra tv-skærmen, til den mand, der i eftermiddags tog imod Ekstra Bladet i et sommerhus i Nordsjælland, at det umiddelbart kan være svært at tro, at der er tale om den samme mand.

For første gang siden hjemkomsten sidste weekend vælger den tidligere DR-nyhedsvært at træde frem og fortælle om det månedlange mareridt, han har gennemlevet som gidsel hos kidnappere i Syrien. Hidtil har det især været broderen Jakob, der har udtalt sig om gidseltagningen. Men nu vælger den hjemkomne altså selv at tage bladet fra munden. Med hans egne ord især for at skabe håb hos andre i samme situation – samt hos deres pårørende.

Men ordene kommer ikke let for Nybroe. Der skal spørges, før han taler, og han gør sig tydeligvis stor umage med præcist at beskrive optrinnet til kidnapningen, tilfangetagelsen og hele det lange forhandlingsforløb, der gik forud for løsladelsen.

Fik hætte over hovedet
Det kan virke som skæbnens ironi, at netop Nybroe blev kidnappet. I ugerne forud for tilfangetagelsen arbejdede han som freelancejournalist på en historie om gidseltagninger i Syrien. Forbrydelser, der i stigende grad vanskeliggør rapportering fra området for vestlige medier.

Sammen med kammeraten og kollegaen Rami researchede den 41-årige på historien, aftalte møder med kilder og arbejdede sig gradvist ind på området ved Asal i grænseområdet mellem Libanon og Syrien.

- Jeg kender området som fredeligt. Og på dagen, hvor vi skulle mødes med folk, vi havde fået garantier om var fredelige, var alt, som det plejede, siger Nybroe om dagen for kidnapningen.De 28 dage som gidsel har taget hårdt på Jeppe Nybroe. (Foto: Jakob Jørgensen)
De 28 dage som gidsel har taget hårdt på Jeppe Nybroe. (Foto: Jakob Jørgensen)


Jeppe Nybroe sad selv bag rattet, da han sammen med Rami kørte gennem det sidste checkpoint, de skulle passere. Kort efter skulle de mødes med en ung fyr på motorcykel, som skulle vise dem vej til stedet for mødet. Den del gik som aftalt, men på et tidspunkt rundede motorcyklen et hjørne, og sekunder efter trak en sort GMC-truck ud foran bilen med danskeren og hans kammerat og blokerede vejen.

- Seks mænd med sorte hætter over hovederne og bevæbnet med pistoler og AK-47’ere sprang ud, fortæller Jeppe Nybroe.

Mændene trak hætter over Nybroes og Ramis hoveder, fæstnede hætterne med gaffatape og surrede deres hænder sammen. Derpå blev de to mænd slået i hovedet og tvunget ind bag i trucken og kørt væk.

Tilfangetagelsen blev begyndelsen på 28 dages helvede for den danske journalist og hans kammerat. Dage og uger, hvor de ikke måtte tale sammen, ikke vidste, om de ville overleve eller stod for en snarlig henrettelse.

- De beskyldte først Rami for at være spion. De førte ham bort. Jeg kunne høre, at han græd. Jeg har aldrig hørt ham græde før. På et tidspunkt skreg han på en måde, som jeg aldrig har hørt et menneske skrige før, fortæller Nybroe om de første timer efter kidnapningen.

Flere gange knækker hans stemme, og tårerne trænger sig på, når den mangeårige krigsrapporter tænker tilbage på tiden som gidsel, der omstændighederne taget i betragtning endte godt takket være venner og families indsamling til den løsesum, kidnapperne krævede.

- Jeg er lykkelig for at være i live. Lige nu går tiden bare med at klø min hund bag ørerne, drikke rødvin, letmælk og spise en rugbrødsmad. Men meget af tiden er jeg stadig i mørket. Blandt uhyrerne. Og jeg tænker meget på andre gidsler, der har siddet meget længere end mig, siger Nybroe med gråden i halsen.

Læs mere om kidnapningen af Jeppe Nybroe og den dramatiske udveksling, der nær var gået galt, i Ekstra Bladet lørdag!