Homo-ballade om St. Patrick's Day

Guinness trækker sig som sponsor, og New Yorks og Bostons borgmestre melder afbud, fordi bøsser og lesbiske ikke må marchere

Paraden på Fifth Avenue i New York er en folkefest, der plejer til samle op til en million deltagere og tilskuere. (Arkivfoto: AP/Mary Altaffer)
Paraden på Fifth Avenue i New York er en folkefest, der plejer til samle op til en million deltagere og tilskuere. (Arkivfoto: AP/Mary Altaffer)

Diskrimination mod bøsser og lesbiske får politiske konsekvenser for mandagens traditionsrige parader på den irske nationaldag St. Patrick's Day i New York. Søndag skete det samme i Boston .

Se også: Det er årets grønneste dag

I de to amerikanske storbyer med mange efterkommere af irske indvandrere har borgmestrene begge steder meldt afbud til paraderne, fordi arrangørerne forbyder homoseksuelle grupper at markere deres orientering, skriver AP.

Af samme årsag er flere bryggerier sprunget fra som sponsorer - heriblandt Heineken og sågar Guinness, et af de mest ærke-irske produkter, som eksisterer.

Nej til bøsse-veteraner

New Yorks nye borgmester Bill de Blasio besluttede allerede for nogen tid siden, at han ikke ville deltage, som der ellers er langvarig tradition for. Årsagen var forbuddet mod åbent at demonstrere seksuel identitet.

Søndag droppede også Martin Walsh, Bostons første irsk-amerikanske borgmester i 20 år, ud af marchen, da forhandlinger brød sammen om at give en gruppe af bøsse-veteraner lov til at deltage.

Arrangørerne argumenterer med, at de ikke vil have gjort paraden til en manifestation for en bestemt gruppe. Herover siger borgmester Walsh, at denne holdning udelukker mange borgere fra at deltage.

Irskhed, ikke sex
I New York markerer de Blasio i stedet dagen ved at spise morgenmad med Irlands premierminister Enda Kenny, der er på besøg i USA.

Premierministeren deltager senere i gadefesten trods balladen.

- Paraden holder om vores irskhed - ikke om seksualitet, siger Enda Kenny.

Paradoksalt nok fejres dagen med større åbenhed i det katolske Irland end i det frisindede New York. I Dublin deltager lokale homoseksuelle grupper i hovedparaden for andet år i træk, skriver AP.

Truede med ølboykot
I New York var Guinness det sidste bryggeri tilbage blandt sponsorerne, men trak sig søndag, beretter New York Daily News.

Det skete efter trusler fra bøssebarer om at boykotte det mørke irske øl. Således ville den berømte Stonewall Inn i Greenwich Village lukke for hanerne fra i dag. Værtshuset regnes som bøssebevægelsens fødested.

Efter beslutningen fra Guinness flyder øllet nu fortsat lystigt.

- Guinness har en lang historie for at støtte forskellighed og være fortaler for lighed for alle. Vi håber stadig, at beslutningen om at udelukke vil blive lavet om før dette års parade, skrev bryggeriet i en erklæring søndag.I

1 af 2 I Boston gennemførte bøsser og lesbiske søndag en alternativ parade. (Foto: AP/Michael Dwyer)
2 af 2 Paraden på Fifth Avenue i New York er en folkefest, der plejer til samle op til en million deltagere og tilskuere. (Arkivfoto: AP/Mary Altaffer)
0 kommentarer
Vis kommentarer