Socialchef efter afsløring: - Man kan sagtens sidde med en våd ble

Socialchefen i Holbæk afviser kritik af Skarridsøhjemmet , selv om han intet kender til hverdagen på stedet

- Man kan altid sætte tingene på spidsen, mener socialchef Jan Christensen, der dog har sat en undersøgelse af forholdene på Skarridsøhjemmet i gang efter Ekstra Bladets afsløringer.
- Man kan altid sætte tingene på spidsen, mener socialchef Jan Christensen, der dog har sat en undersøgelse af forholdene på Skarridsøhjemmet i gang efter Ekstra Bladets afsløringer.

MEDARBEJDER: Jeg ville græde snot, hvis jeg skulle være der

Normalt taler Ekstra Bladet helst med kilder, der ved, hvad de taler om. Men i sagen om Skarridsøhjemmet må læserne nøjes med socialchefen i Holbæk, Jan Christensen, der om nogen er langt fra stedets hverdag.

Socialchefens viden om Skarridsøhjemmet stammer primært fra de tilsyn, som kommunen laver med sig selv. Nemlig i en rapport, der blev skrevet for mere end et år siden, og som godkender stedet.

Følg Ekstra Bladet på Facebook HER

Alligevel mener Jan Christensen ikke, at stedets medarbejdere eller de tre lokale ledere er dem, der skal svare på de mange oplysninger, som Ekstra Bladet har samlet sammen ved blandt andet at arbejde undercover i næsten tre uger:

- Hvornår har du sidst været på hjemmet?

- Det er et par måneder siden, svarer Jan Christensen, da vi møder ham på kommunekontoret i Holbæk.

- Hvis man skal man være meget grov, så er det jo ikke dig, vi skal snakke med?

- Ja ja, jamen, vi har valgt at gøre det sådan, at det er chefniveauet her i kommunen, der håndterer den slags. I har ingen dokumentation Vi fremlægger i detaljer grundlaget for vores artikler.

Og under det næsten timelange interview fastholder socialchefen igen og igen, at den et år gamle tilsynsrapport giver det eneste rigtige billede af forholdene:

- Når jeg overhovedet møder op til det her, så er det, fordi vi er interesserede i at få alting at vide. Al den slags, man kan sige der ser forkert ud.

Følg Ekstra Bladet på Facebook HER

- Men det er klart, at får jeg bare at vide, at der er nogen, som har våde bleer i længere perioder. Altså, man kan godt have våde bleer i længere perioder. Så det... Jeg kan ikke bruge det til noget, siger Jan Christensen.

- Hvordan har du med det, vi fremlægger?

- I har ikke fremlagt nogen som helst dokumentation, så jeg kan bare trække på skuldrene og sige ' selvfølgelig kigger vi på det'. Hvem som helst kan jo komme og påstå alt muligt.

- Men der er stadig enorm afstand fra jeres eget billede af tingene til det, vi fremlægger?

- Det er klart, at hvis jeres billede skal trumfe vores, er vi nødt til at have dokumentation.

- Hvor lang tid mener du, at det er o. k., man ligger i en våd eller beskidt ble?

- Det er et meget interessant spørgsmål, fordi det kan man slet ikke svare generelt på. Det er tydeligvis det, dem I har haft derude, ikke har forstået. Man kan sige, at hvis man skal ' tvinges' ud af sin ble og ind i en tør ble som voksent menneske, skal der være alvorlige indikationer på, at der er sundhedsfare.

Følg Ekstra Bladet på Facebook HER

- Der er det der spænd, hvor hos fru Hansen skal det være nu. Og der kan for hr. Pedersen godt gå et par timer. Det kan godt - for et utrænet øje - se virkeligt ulækkert ud.

- Men hvis det bleskifte så reelt bliver styret af, at medarbejderne skal holde timelange pauser?

- Nå, det vil jeg da være spændt på at se..

- Det kan vel ikke være en pause, der skal stå i vejen for et bleskifte?

- Næææh, det skal den selvfølgelig ikke. Man kan altid sætte tingene på spidsen, så det bliver uacceptabelt. Det er klart.

- Hvad mener du? At man ligger i 12 timer i sit eget pis?

- Jeg mener, at det kommer an på..

- Og hvor de sidste to-tre timer er i vågen tilstand?

- Det kommer an på, hvad det er for en borger. Hvis de sidste to-tre timer i vågen tilstand ofte bliver brugt på at komme ind på livet af borgerne og motivere borgerne. Og finde ud af at få det gjort på en ordentlig måde en værdig, respektfuld måde, så kan de to-tre timer godt være o. k.

- Men 12 timer?

- Det kommer an på jeg ved det ikke.

- Hvor vigtigt mener du, det er, at man arbejder målrettet med at få aktiveret og stimuleret?

- Det er da et helt individuelt spørgsmål. Det kan du da ikke stille op på den måde.

- Det er et individuelt spørgsmål?

- Det kan være helt individuelt for hr. Hansen og nærmest skadeligt for fru Jensen altså afhængig af den enkelte. Det kan se meget forskelligt ud.

- Men jeg kan høre på dig, at du i hvert fald ikke har en forventning om, at beboerne er overladt til sig selv, mens medarbejderne ' passer' deres kaffepauser og ryger?

- Det synes jeg, siger sig selv det synes jeg.

Socialchefen 2: ...men nu tjekker vi det
Efter interviewet med socialchef Jan Christensen mailede Ekstra Bladet ham et omfattende uddrag af vores observationer på Skarridsøhjemmet.

Han sendte herefter avisen denne skriftlige udtalelse:

'Det er klart, at det materiale, vi har fået fra Ekstra Bladet, giver os anledning til at undersøge forholdene på Skarridsøhjemmet grundigt.

Og finder vi noget, der ikke er i orden, så handler vi på det med det samme! Derfor gik vi - så snart vi fik den første henvendelse fra Ekstra Bladet - i tæt dialog med både medarbejdere, ledere og pårørende på stedet.

Der skal således ikke herske nogen som helst tvivl om, at vi vil gøre alt for, at beboerne på stedet - der er udviklingshæmmede og har særlige og meget forskellige særlige behov - oplever en tryg hverdag. Og det er også vigtigt, at de pårørende er trygge ved, at deres nære bor på stedet.'

Følg Ekstra Bladet på Facebook HER

0 kommentarer
Vis kommentarer