Front National klar til triumf ved franske lokalvalg

Franske socialister står til skidt lokalvalg - højreorienterede Front National spås en række borgmesterposter

Franske vælgere er for anden weekend i træk på vej til valg - denne gang for definitivt at afgøre, hvem der skal lede landets over 36.000 kommuner.

Ved denne anden valgrunde er forventningen, at det højreorienterede og EU-skeptiske Front National vil cementere de opsigstvækkende gode resultater fra første runde - på bekostning af de regerende socialister.

Eksperter mener, at valgresultatet vil få præsident François Hollande, leder af Socialistpartiet, til at lade den populære indenrigsminister, Manuel Valls, overtage premierministerposten fra den nuværende Jean-Marc Ayrault.

Den største omvæltning i det politiske franske landskab tegner til at blive Front Nationals landvinding.

Partiet står til at overtage borgmesterposten i et dusin mellemstore byer.

I første valgrunde vandt partiet med Marine Le Pen i spidsen fem procent af stemmerne - et særdeles godt resultat for partiet set i lyset af, at det blot stillede med 600 kandidater i de mange tusind kommuner.

Resultatet bliver i høj grad set som et signal fra befolkningen om harme og træthed over Hollandes regerings manglende evne til at få en stagnerende fransk økonomi vendt - og for det ventes premierminister Ayrault altså at blive straffet.

Samtidig står Paris over for at få sin første kvindelige borgmester nogensinde.

Socialistpartiets borgmesterkandidat, Anne Hidalgo, ser ud til at ville modstå den nationale drejning mod hendes parti og således bevare den franske hovedstad under venstreorienteret kontrol.

Alt peger dog på, at det bliver ekstremt tæt, efter at hendes nærmeste kandidat, centrum-venstrepartiet UMP's Nathalie Kosciusko-Morizet, klarede sig bedre end ventet ved valgets første runde.

0 kommentarer
Vis kommentarer