Hvem holder kæft? De folk, der passer på dig!

De varme hænder tør ikke stå offentligt frem med kritisable forhold. Derfor hører politikere og samfundet ikke om problemerne. De svageste taber på det regnestykke, lyder det

(Foto: Thomas Borberg)
(Foto: Thomas Borberg)

Læs mere: Offentligt ansatte tier om kritisable forhold

Kan du være sikker på, at pædagogen tør sige fra, hvis normeringerne bliver så skrabede, at dit barn mistrives?

Eller kan du stole på, at hjemmehjælperen tør råbe højt, hvis din mor ligger i sin egen urin en hel nat?

Svaret er nej ifølge en ny undersøgelse blandt fagforeningens FOA’s medlemmer

Syv ud af ti offentlige ansatte er enten helt eller delvist enige i, at det ville få negative konsekvenser for dem personligt at gøre opmærksom på kritisable forhold på deres arbejdsplads.

- Offentligt ansatte føler generelt, at det kan være svært at gøre brug af den formelle ytringsfrihed. De frygter sanktioner fra ledelsen. Det billede har vi fået utallige gange, siger Tim Knudsen, professor emeritus fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Det blinde punkt
Dermed går samfundet – politikerne og borgerne – glip af vigtige informationer og indtryk fra de mennesker, der har nogle af de mest konkrete erfaringer med, hvordan velfærdssamfundet virker, påpeger Tim Knudsen:

- Man må antage, at det er forskellige former for problematiske og kritisable forhold, som offentligheden ikke får kendskab til. Om de informationer, vi får, kan man sige, at godt nyt slipper bedre igennem systemet end dårligt nyt.

Læs også: Benhård fyring: 23-årig sad på jorden og græd

Hvad samfundet mister
Fagforeningen FOA har flere gange påpeget, at nedskæringer i det offentlige forringer kvaliteten af den service deres medlemmer – sosu’erne, pædagogmedhjælperne, portørerne med flere – er i stand til at yde.

De har kørt kampagner for at fremme en mere fri debat om forringelser i den offentlige sektor. Ifølge forbundsformand Dennis Kristensen bekræfter deres undersøgelse, at der er 'noget ragende galt.'

- Udover at offentlige ansatte bliver utrygge og ikke tør ytre sig, så mister samfundet de muligheder for at korrigere, der ligger i at de, der står ansigt til ansigt med borgeren, siger: ’det her virker modsat hensigten’ eller ’nu har vi skåret så dybt, så det går ud over nogle mennesker’.

Læs også: De hører det konstant: Mums, flot kavalergang

FOA: De svageste er taberne
Dennis Kristensen mener, at samfundets svageste bliver taberne, når de varme hænder ikke tør sige det højt, når de møder kritisable forhold.

- For nogle år siden kom det frem, at man skulle vende bleerne i Aarhus, fordi de godt kunne bruges på den anden side. Det kom kun frem, fordi en sosu-assistent valgte at sige det, efter hun var stoppet. Det er den eneste mulighed for, at vi får den viden, der gør, at vi kan sige, det kan vi ikke være bekendt over for demente ældre, siger Dennis Kristensen.

I Kommunernes Landsforening (KL), der varetager kommunernes samlede interesser, vil de ikke uden videre tage undersøgelsen for gode vare.

Læs også: Dyr afsked: Nu koster en elev-fyring 52.000

Michael Ziegler, der er formand for KL's Løn- og Personaleudvalg, understreger, at KL løfter deres vejledningsforpligtelse i forhold til, hvad folk må. Det sker ved en vejledning som 'God adfærd i det offentlige'.

Hvorvidt der er behov for en større indsats, må ifølge Michael Ziegler afhænge af, om der er et reelt behov.

Det mener KL ikke, der belæg for at sige. Hverken med undersøgelsen i hånden, eller når de kigger på antallet af sager om uberettiget fyringer, fordi en ansat havde udtalt sig offentligt.

KL: Én sag på ti år!
Hvis retten til at udtale sig virkelig blev trådt så grundigt under fode, som undersøgelsen indikerer, ville vi se en stribe sådanne sager, mener Michael Ziegler.

Læs også: Pædagog fyret for at tage én slurk rødvin

Og KL’s juridiske kontor, der er meddommer i de sager, der bliver rejst, har kun set én sådan sag i løbet af ti år, oplyser han til Avisen.dk.

- Det var en sag, som FOA rejste og tabte. Billedet af, hvad der bliver rejst af sager, stemmer ikke overens med det indtryk, man kan få af den her undersøgelse, siger Michael Ziegler.

0 kommentarer
Vis kommentarer