USA fører penduldiplomati i Mellemøsten

Kerry mødes onsdag med palæstinensisk præsident. Spion kan blive afgørende for nye forhandlinger

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, afsluttede tirsdag en lynvisit i Israel, men han vender tilbage til regionen inden for 24 timer for at mødes med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, i Ramallah.

- Udenrigsminister Kerry vil besøge Ramallah onsdag, siger Jen Psaki, som er talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium.

Kerrys penduldiplomati sker på et tidspunkt, hvor der fremsættes spekulationer om, at en fængslet amerikansk-israelsk spion kan få afgørende betydning for, om fredsprocessen fortsætter eller bryder sammen.

Efter at være fløjet fra Paris mandag aften mødte Kerry i to timer den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, inden han førte drøftelser end palæstinensiske forhandlere på sit hotel i Jerusalem.

Derefter mødtes han igen med Netanyahu tidligt tirsdag, hvor de ifølge flere kilder talte om en handel, der kan føre til en frigivelse af spionen Jonathan Pollard som en mulighed for at få brudt dødvandet i fredsprocessen.

Pollard blev anholdt i 1985 i Washington og idømt fængsel på livstid for at spionere for Israel mod USA.

De amerikanske fredsbestræbelser er på randen af et sammenbrud, efter at Israel afviste at frigive en fjerde og sidste gruppe af palæstinensiske fanger.

Det drejer sig om 26 veteranfanger, og en frigivelse af gruppen ville have fuldbyrdet en aftale, som blev indgået af parterne i juli sidste år.

Rasende repræsentanter for palæstinenserne advarer om, at de vil forlade forhandlingerne, hvis Israel ikke ændrer kurs i spørgsmålet om frigivelser af fanger.

Det aftalte forhandlingsforløb skal dog under alle omstændigheder afsluttes den 29. april.

Palæstinenserne gav mandag John Kerry en tidsfrist på 24 timer til at komme med en løsning på at få løsladt de sidste fanger. Ellers truer de med at gå til FN med deres krav om en selvstændig stat.

0 kommentarer
Vis kommentarer