Offer for identitetstyveri: 'Nyt cpr-nummer er lappeløsning'

I dag træder ny lov i kraft, så ofre for identitetsmisbrug nu kan få nyt personnummer. Men det hjælper ikke, mener Henriette Thiim

Henriette Thiim har været meget frustreret over, at en kvinde har stjålet hendes identitet og købt stort ind. Foto: Privat
Henriette Thiim har været meget frustreret over, at en kvinde har stjålet hendes identitet og købt stort ind. Foto: Privat

Kuverter væltede ind af Henriette Thiims postkasse. Det var regninger op til 250.000 kroner på forbrugslån til blandt andet Elgiganten, Magasin, Idé Møbler osv. Problemet var bare, at det var ikke Henriette Thiim, som havde shoppet amok.

Hun var blevet offer for identitetstyveri. I dag har hun selv opklaret sagen, hvor Facebook hjalp Henriette med at finde kvinden, som netop har tilstået i retten, at hun har misbrugt Henriettes identitet.

Hvert år oplever 46.900 danskere at få stjålet deres identitet af en anden. Men fra i dag af er det muligt at få et nyt cpr-nummer til ofrene.

Se også: Ofre for identitetstyveri kan nu få nyt cpr-nummer

Henriette Thiim mener dog ikke, at det vil løse problemet.

ID-kort kan ikke spæres
- Jeg kan ikke gennemskue konsekvensen af at skifte cpr-nummer, fortæller Henriette Thiim.

Hun er bange for, at selv om man skrifter cpr, så vil det skabe problemer i de offentlige systemer.

- Man kan jo ikke bare spære et sygesikring, pas, kørekort og så videre, selv om man får nyt cpr-nummer.

- Det er helt kortsystemet, som den er gal med. Man burde kunne spærre for id-kort, lige som dankort, men det kan man ikke, så hvad vil et cpr-nummer hjælpe?, spørger hun.

Hun mener, at det er for let blot at få fat i et cpr-nummer.

Nyt cpr-nummer forhindrer ikke misbrug
Hvis Henriette Thiim ikke havde fået stoppet for misbruget af hendes identitet, kunne hun da godt overveje at få et nyt cpr-nummer, nu hvor det kan lade sig gøre.

- Så skulle det være fordi, at man går i panik, når der bliver oprettet lån i ens navn, men det betyder jo ikke, at man kan undgå identitetstyveri, siger hun.

Ifølge Henriette Thiim kan man måske forhindre, at et misbrug fortsætter, ved at få et nyt cpr-nummer, men det kan være en lang proces at få lavet et nyt cpr, og så er det måske alligevel for sent til at ændre på noget.

- Hvis misbruget fortsætter, hjælper det måske, men ofte er det inden for et par dage, at de tager de her ekstreme lån, fortæller hun.

Hun synes dog, at det er godt, at man forsøger at finde en løsning på problemet, men hun mener, at det er en lappeløsning.

- Id-systemet i Danmark er super forældet. Dine id-kort er nemlig evige gyldige uanset hvad, fastslår hun.

1 af 2 Nu er det muligt at få et nyt cpr-nummer, til de over 46.000 danskere, som hvert år udsættes for identitetstyveri. (Foto: Colourbox)
2 af 2 Henriette Thiim har været meget frustreret over, at en kvinde har stjålet hendes identitet og købt stort ind. Foto: Privat
0 kommentarer
Vis kommentarer