Bittert! Så mange valgte forkert uddannelse

For mange glemmer jobbet på den anden side, når de vælger uddannelse. Hver tredje dansker ville vælge noget andet, hvis de fik chancen igen, viser ny undersøgelse

(Foto: Finn Frandsen)
(Foto: Finn Frandsen)

Jeg sku' ha været taxachauffør. Eller dyrlæge. Eller jagerpilot. Eller tømrer... Bare ærgerligt ven, bordet fanger!

Hver tredje dansker ville tage en anden uddannelse, hvis de kunne spole tiden tilbage.

Det viser en ny meningsmåling udført for Avisen.dk af analysebureauet Wilke.

Læs mere: Hver tredje dansker fortryder valg af uddannelse

Resultatet overrasker Niels Egelund, der er professor og centerleder for Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.

- Det er en ganske stor del af den danske befolkning, som hellere ville have haft en anden uddannelse og lave noget andet. Det kan jo give anledning til at tro, at lige så mange mistrives med det, de går og laver, siger han.

Vælger uddannelse for uddannelsens skyld
Ud af 661 adspurgte svarer 33 procent, at de ville tage en anden uddannelse, hvis de fik chancen.

De fire procent har ingen uddannelse, og fortryder det. Til sammenligning er det kun to procent, som er ufaglærte, som ikke fortryder, at de aldrig tog en uddannelse.

Hos arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri (DI) mener underdirektør Charlotte Rønhof, at danskernes kortsigtede uddannelsesvalg udgør en del af problemet.

Læs også: Fornærmet leder: Hold så kæft, Annegrethe!

- Sammenlignet med andre lande tænker danskere mindre over, hvad de har lyst til at studere, og mindre over, hvad de kommer til at arbejde med på den anden side. Det er super ærgerligt. Uddannelse er kun en kort periode, mens resten af livet er et arbejdsliv, siger hun.

En anden årsag til, at mange fortryder deres uddannelse, kan være, hvis det er umuligt at finde job bagefter.

Derfor mener DI, at uddannelsernes optag i højere grad skal tilpasses efterspørgselen på arbejdsmarkedet. Et forslag, som også er at finde blandt Produktivitetskommissionens anbefalinger til regeringen.

- Der, hvor det gør mest ondt, er, når man har taget en uddannelse, som fører til ledighed, siger Charlotte Rønhof.

Snup en ekstra uddannelse
Debattør og socialdemokratisk folketingskandidat Matthias Tesfaye mener, at mange lader sig begrænse af forestillingen om, at uddannelse hører ungdommen til.

- Hvis hver tredje dansker render rundt og fortryder, har jeg kun én opfordring. Find ud af, hvordan I kan nærme jer det, som I drømmer om. Det er aldrig for sent, siger han.

Blandt andet på grund af den forhøjede pensionsalder bliver det fremover normalt med flere uddannelser gennem livet, mener Matthias Tesfaye, som selv er uddannet murer.

- Hvis de nuværende reformer holder, skal jeg arbejde, til jeg er 73 år. Enhver, der har været på en byggeplads, ved, at man ikke kan holde til det i 57 år. Det er totalt urealistisk, siger han med henvisning til, at mange håndværkere starter allerede som 16-årige.

Ifølge karriererådgiver Torben Lausten, som har skrevet bogen 'Håndbog om jobjagt og karriereskifte' hænger mange danskere sig for meget i deres uddannelse.

- Mange mennesker går rundt med en blokering og tror, at man skal have taget en særlig uddannelse for at opnå noget bestemt. Det skal du selvfølgelig, hvis du skal være kirurg eller pilot, men der findes masser af andre job, hvor du ikke behøver nogen bestemt uddannelse, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer