Hemmelig liste: Ulovlige 'pædofili-regler' rammer mænd

Mænd ansat i daginstitutioner må flere steder underlægge sig regler, der skal forebygge anklager om pædofili. Det sker i strid med loven

Mandlige pædagoger er i nogle institutioner underlagt særlige regler. (Foto: Colourbox)
Mandlige pædagoger er i nogle institutioner underlagt særlige regler. (Foto: Colourbox)

Er du pædagog eller forælder i en institution med ulovlige regler mod mandlige pædagoger, så kontakt gerne Ekstra Bladet på SMS 1224 eller 1224@eb.dk

Mindst 95 daginstitutioner herhjemme har ulovlige regler, der pålægger mandlige pædagoger særlige regler, der skal modvirke pædofili-anklager.

Det fastslår en stor undersøgelse fra Aarhus Universitet, som bl.a. Else-Marie Buch Leander står bag.

Forskerne vl dog ikke ud med, hvilke institutioner det drejer sig om.

- Hvis jeg oplyste institutionerne til myndighederne, ville jeg være færdig som forsker, fastslår hun over for Ekstra Bladet.

Se også: 'Vi tørrer ikke pigerne, når de har tisset'

Mænd trygge ved regler
Hun mener da heller ikke, der ville komme noget godt ud af at hænge institutionerne ud offentligt.

- Reglerne er der, fordi der har udviklet sig en tendens til at mistænke mandlige pædagoger, selvom der finder meget få overgreb sted i danske daginstitutioner, siger Else-Marie Buch Leander.

Samtidig er det vigtigt for hende at understrege, at mange mandlige pædagoger i høj grad selv medvirker til at opretholde reglerne, som ifølge en juraekspert altså strider imod ligestillingslovgivningen.

- De fleste mænd i vores undersøgelse finder tryghed i reglerne, fordi de er med til at forebygge anklager, som kan være meget ødelæggende for deres liv, forklarer hun.

Blandt reglerne er bl.a., at mændene ikke skifter børnene, de må ikke være alene med børnene, de må ikke putte børnene og de opfordres til at være tilbageholdende generelt og ikke knytte tætte forhold til ungerne.

Mørketal
95 insituttioner har de omstridte regler, viser undersøgelsen. Men tallet er formentlig højere.

- Nogen institutioner siger, at de ikke har nogen regler. Men svarer så samtidig, at mændnene ikke skifter børnene. Så der er formentlig en del flere, som har reglerne, forklarer hun.

Forskeren roser både fagforeningen BUPL og ligestillingsminister Manu Sareen for deres forsøg på at bakke mændene op, men mere skal til.

- Det kunne eksempelvis være en kampagne, der klart gør op med mistænkeliggørelsen af mandlige pædagoger, siger Else-Marie Buch Leander.

Hun mener således, at det kan have lange udsigter, når Ligebehandlingsnævnet har udtalt, at det er op til mændene at stå frem og anlægge sag.

- Det er et alt for stort ansvar at lægge på mændenes skuldre. Vi kan ikke som samfund læne os tilbage og vente på, at én har modet til at rejse en sag, påpeger hun.

1 af 2 Mandlige pædagoger er i nogle institutioner underlagt særlige regler. (Foto: Colourbox)
2 af 2 Mandlige pædagoger er i nogle institutioner underlagt særlige regler. (Foto: Colourbox)
0 kommentarer
Vis kommentarer