Flygigant får lov til at hjælpe Irans skrantende flåde

Som led i atomaftalen mellem Vesten og Iran kan Boeing få lov til at sælge komponenter til gamle fly

Flygiganten Boeing har fået udstedt en tilladelse af den amerikanske stat til at sælge flydele til Iran.

Tilladelsen dækker over en kortere periode og gælder kun "leveringen af flydele, der tjener sikkerhedsformål", siger en talsmand for Boeing, der dog fortsat ikke må sælge hele fly til Iran.

Det er første gang, at Boeing får mulighed for at handle med den islamiske republik, siden USA indførte et handelsforbud mod Iran i 1979.

Verdens største flyproducent havde ansøgt om at sælge komponenter til 18 motorer på fly, der blev solgt til Iran tilbage i 1970'erne.

- Det er meget begrænset, siger talsmanden.

Tilladelsen er en del af aftalen med Iran, der i november skrev under på at neddrosle aktiviteterne i landets atomprogram.

Både USA og Europa har over de senere år indført skrappe økonomiske sanktioner over for Iran i forsøg på at presse Teheran til en nedtrapning af landets nukleare aktiviteter.

De vestlige lande har længe mistænkt Iran for at ville fremstille atomvåben. Iran har afvist beskyldningerne og insisteret på, at atomprogrammet udelukkende har energimæssige formål.

Sanktionerne har ifølge Iran betydet, at landet har været ude af stand til at forny deres flåde. Det bruger derfor stadig fly fra halvfjerdserne sammen med russiske fly uden samme sikkerhedsstandarder.

Siden 1990 har der været flere end 200 flyulykker i Iran med over 2000 dødsfald tilfølge, skriver Irans officielle nyhedsbureau Irna.

Sanktionerne blev delvist lettet i januar efter den nye aftale, der indskrænker Irans atomprogram i seks måneder.

I den mellemliggende tid er det så håbet, at der kan laves en langvarig aftale, der skal indeholde en garanti om, at Irans atomprogram har et fredeligt formål.

Denne aftale skal gerne være på plads senest 20. juli, når den foreløbige aftale udløber.

Washington afbrød diplomatiet med Iran efter den islamiske revolution i 1979.

0 kommentarer
Vis kommentarer