Derfor skadede ét lyn 16 huse

Adskillige huse ved Hundested fik ødelagt el-installationer og fik vinduerne sprængt ud, da et lyn slog ned i et af husene

Et af husene ved Hundested. (Foto: Michael M. Jørgensen)
Et af husene ved Hundested. (Foto: Michael M. Jørgensen)

Bor du i et af de berørte huse? Send en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Rigtig mange danskere fik onsdag et glimt af et af de 263 lyn, der slog ned rundt omkring i landet - og for nogles vedkommende kom lynene lidt for tæt på.

Da et kraftigt lyn slog ned i et boligkvarter i Hundested, gik det ikke blot ud over det hus, der blev ramt, men også 15 andre, der lå inde for en radius af omkring 150 meter.

Se de vilde billeder af skaderne efter lynnedslaget i galleriet øverst i artiklen

Se også: 16 huse skadet af ét lyn

I enkelte bygninger startede lynnedslaget mindre brande, mens el-installationer i de 16 huse kortsluttede, smeltede og sprang ud af væggen, mens ruder blev blæst ud af vinduerne.

Og det kan der være to forskellige forklaringer på, fortæller seniorklimatolog John Cappelen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Når strømmen fra et lyn skal aflades, vil strømmen løbe igennem installationer som leder strøm - det kan for eksempel være el-nettet, forbinder alle huse i området, forklarer han.

Lyn kan have forgrenet sig
Han understreger dog, at han ikke har detaljeret kendskab til det pågældende lyn ved Hundested.

- Men det ser man ofte, når lynet slår ned - hvis strømmen går i el-nettet, kan det føre til, at el-instationer smelter, stikkontakter springer ud af væggen og lignende, siger John Cappelen.

En anden forklaring kan være, at lynet - som man ofte ser det - har forgrenet sig og dermed ramt bredere.

- Så der kan også være tale om en masse delnedslag, siger John Cappelen.Det kan være, at lynet ved Hundested har forgrenet sig, som det ses på dette billede - og dermed har ramt flere huse. (Foto: Colourbox)
Det kan være, at lynet ved Hundested har forgrenet sig, som det ses på dette billede - og dermed har ramt flere huse. (Foto: Colourbox)


Til gengæld er de udblæste vinduer lidt mere af en gåde.

- Det er ikke noget, vi ser så tit, og derfor ikke noget, jeg kan give et entydigt svar på, siger klimatologen, men kommer alligevel med et par bud på, hvordan ét enkelt lyn kan få vinduer til at sprænge ud af 16 huse.

- Det kan være trykket, der kommer indefra, når el-installationerne sprænger - et overtryk, der skabes, når strømmen går ind i huset. Eller det kan skyldes, at skyerne ligger lavere end i sommertiden, og derfor bliver lynbanen meget kort. Det giver korte og kraftige brag, som måske kan have haft en effekt på vinduerne. Flere steder så man vinduer, der stod og rystede, lyder budet fra DMI-klimatologen.

Var hjemme da lynet slog ned
Ingen personer kom til skade, da det kraftige lyn slog ned ved Rosenvænget i Hundested. Det hus, der blev ramt af lynet, bliver dog formentlig ikke beboeligt lige foreløbig.

- Der er brandskade både inde i huset og i deres garage 10-15 meter derfra. Huset har slået revner, loftplader er faldet ned og flere installationer er smeltet, siger Klaus Larsen, der er indsatsleder hos Frederikssund-Halsnæs Brand- og Redningsberedskab.

- Husets beboer var hjemme, men hun slap heldigvis uden skader, tilføjer han.

Tordenvejret, der ifølge DMI havde 263 lyn med sig, var årets første store tordenvejr. Typisk ses ligenende vejr først senere på året, når sommeren for alvor er over landet - her vil det til gengæld ikke være urealistisk med flere tusinde lyn per uvejr.

Bor du i et af de berørte huse? Send en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

1 af 7 Et forgrenet lyn. (Foto: Colourbox)
2 af 7 Et af husene ved Hundested. (Foto: Michael M. Jørgensen)
3 af 7 El-installationer ved husene ved Hundested. (Foto: Michael M. Jørgensen)
4 af 7 El-installationer ved husene ved Hundested. (Foto: Michael M. Jørgensen)
5 af 7 El-installationer ved husene ved Hundested. (Foto: Michael M. Jørgensen)
6 af 7 El-installationer ved husene ved Hundested. (Foto: Michael M. Jørgensen)
7 af 7 Et af husene ved Hundested. (Foto: Michael M. Jørgensen)
0 kommentarer
Vis kommentarer