Derfor skal du stikke din kollega til chefen

Chefer og kolleger er de bedste til at få alkoholmisbrugere på ret køl, viser erfaringer fra behandlingssteder. Men druk på jobbet er et sejt tabu, og langtfra alle ville fortælle ledelsen om en kollega med alkoholmisbrug

Hvis arbejdspladsen griber ind over for en alkoholiseret medarbejder og tilbyder behandling, giver det i langt de fleste tilfælde bonus. Arbejdspladsen har en langt stærkere autoritet end for eksempel familien, lyder det fra behandlingseksperter.(Foto: Anton Unger)
Hvis arbejdspladsen griber ind over for en alkoholiseret medarbejder og tilbyder behandling, giver det i langt de fleste tilfælde bonus. Arbejdspladsen har en langt stærkere autoritet end for eksempel familien, lyder det fra behandlingseksperter.(Foto: Anton Unger)

Læs også: Dem vil vi nødigst have som kollega på job

Kollegaen lugter af gammel brandert, har mange sygedage, og ryster let på hænderne.

Men selvom der stinker langt væk af misbrug på kontoret, ville en del kolleger hellere lade som ingenting.

I en undersøgelse, analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk, siger 64 procent af danskerne ja til, at de ville gå til ledelsen, hvis de kendte til en kollegas alkoholmisbrug.

Selvom det er et flertal, er Anne-Margrethe Overgaard, daglig leder på behandlingcentret Majorgården, ikke imponeret.

- Det er da fint, at 64 procent siger ja, men jeg synes, vi sagtens kan komme højere op, for det er jo stadig mange, der ikke umiddelbart ville gøre noget ved det. Det her er fortsat meget tabuiseret, og den enkelte har en udtalt frygt for at tage fejl, siger hun.

Er jeg en stikker?
Frygten for at gå for langt er også mærkbar i undersøgelsen. I hvert fald svarer 41 procent af dem, der vil gå videre med en mistanke om alkoholmisbrug, at de ikke ville bryde sig om det.

Læs også: Her er de kendte, der kører spritkørsel

Hver femte er i tvivl, og knap 17 procent ville slet intet gøre.

Hos Dansk Misbrugscenter, hvor man hvert år behandler mellem 300 og 350 alkoholmisbrugere, er leder Søren Skensved skeptisk over for sandhedsværdien af danskernes svar.

- Alkoholisme på arbejdspladsen er stadig voldsomt tabuiseret, og det er virkelig et dilemma at skulle gå til en overordnet med sådan et problem. For er jeg nu en stikker, eller hjælper jeg min kollega? siger leder Søren Skensved.

Han understreger, at arbejdspladserne har et enormt potentiale for at ændre det dystre faktum, at op imod 200.000 danskere har et skadeligt forbrug af alkohol, og de fleste af disse er afhængige.

Ultimatum hjælper
En arbejdsgivers indblanding i en medarbejders misbrug giver meget ofte sundhedsmæssig pote.

Læs også: Se de 20 sygeste pjække-undskyldninger

- Arbejdspladsen kan noget, familien ikke kan. Den har en meget stærk autoritet, og forlanger chefen, at man går i behandling, så det bliver en slags ultimatum, så går stort set alle i behandling. Der er et kæmpe potentiale her, siger Søren Skensved.

Han fortæller, at det måske kun er omkring hver tiende af de danskere, der er i behandling hos Dansk Misbrugscenter, som er henvist af arbejdspladsen. Til gengæld lykkes det stort set dem alle at vriste sig fri af afhængigheden.

Ekstremt loyale medarbejdere
En af de danske virksomheder, der har et topgearet misbrugs-beredskab, er Haldor Topsøe.

Læs også: Gæld og gruppesex: Det tænder din chef af

Her har man siden 2010 hjulpet 40 medarbejdere, ud af omkring 1800 ansatte, med at jage misbrugsspøgelset fra døren.

- Medarbejderne har enormt meget at miste, hvis de ikke går i behandling. Det, vi investerer i det her, er pebernødder i forhold til, hvad vi og den enkelte medarbejder får ud af det. Vi får nogle meget værdifulde og gode medarbejdere tilbage på arbejde efter endt behandling, siger Peter Wiwel, der er arbejdsmiljøchef og leder af virksomhedens misbrugsteam.

Han bekræfter, at en håndsrækning fra arbejdspladsen, i langt de fleste tilfælde fører til afholdenhed.

- Vi har en meget høj succesrate. Vi ligger på mellem 80 og 90 procent, og det er væsentligt over, hvad man forventer i behandlingssystemet, siger Peter Wiwel. Den gennemsnitlige succesrate er på 50-60 procent.

Vi er en pæn arbejdsplads
Majorgården afholder kurser for virksomheder, hvor HR-medarbejdere lærer, hvad der skal til for at spotte og gøre noget ved misbruget.

- Mange virksomheder tror stadig, de ikke har problemet hos netop dem. Men statistisk set er der jo nogle på enhver større arbejdsplads i Danmark, siger siger Anne-Margrethe Overgaard.

Hun fortæller, at det ofte er dygtige medarbejdere, der ender i et misbrug.

- Man kan godt tænke: Vi er en pæn arbejdsplads. Det sker ikke her. Og det er ofte dygtige mennesker, der gerne vil gøre det godt, som bliver misbrugere, så det kan være svært at opdage. Men lærer man medarbejdere, at det er en omsorgsfuld gerning at gribe ind over for en kollega, der drikker, så kommer det 100 gange igen, siger Anne-Margrethe Overgaard.

Læs også: Derfor skal du stikke din kollega til chefen

0 kommentarer
Vis kommentarer