Amnesty om mulig overvågning: Fare for fortrolige kilder

Whistlebloweren Snowden advarer om, at ikke-statslige organisationer også overvåges af efterretningstjenester

Det vækker bekymring hos Amnesty International, at den amerikanske whistleblower Edward Snowden tirsdag sagde, at internationale NGO'er såsom Amnesty er genstand for overvågning af efterretningstjenester.

Snowden var via et videolink fra Moskva tirsdag med til en høring om masseovervågning i Europarådets parlament i Strasbourg.

- Hvis disse påstande bliver underbygget, bekræfter det vores mangeårige frygt for, at efterretningstjenester har masseovervåget menneskerettighedsorganisationer hele tiden, siger Amnesty Internationals Michael Bochenek, der er chef for afdelingen for international ret.

Flere EU-lande, især Tyskland, Storbritannien, Holland og Sverige, samarbejder ifølge Snowden tæt med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om masseovervågning.

En eventuel overvågning af Amnesty bringer fortrolige kilder i fare, lyder det.

- Dette viser, at der er en reel mulighed for, at vores kommunikation med fortrolige kilder er blevet opfanget. Deling af disse informationer med andre regeringer vil kunne sætte menneskerettighedsforkæmpere verden over i overhængende fare.

- Da disse bekymringer blev rejst over for USA's højesteret blev de afvist som værende spekulative, siger han.

Der bør være et internationalt kodeks for efterretningstjenesters overvågning af blandt andet borgere, virksomheder, internetsider og organisationer for at beskytte civile rettigheder, mener Edward Snowden.

Den mulige overvågning af Amnesty International vækker også harme i Danmark.

- Afsløringen fra Edward Snowden om at også Amnesty International og andre menneskerettighedsorganisationer overvåges af den amerikanske efterretningstjeneste viser, hvor omfattende og uacceptabel overvågningen er.

- Ingen ved deres fulde fem anklager jo Amnesty International for at være terrorister, siger Enhedslistens medlem af Europarådet, Nikolaj Villumsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer