Dansk militærlejr er nu opiummark

Tidligere dansk militærlejr i Afghanistan er nu omdannet til opiummark

Her ses en blomstrende valmuemark i den tidligere danske militærlejr Rahim, som adskillige danske soldater er blevet og såret og dræbt for at beskytte.
Her ses en blomstrende valmuemark i den tidligere danske militærlejr Rahim, som adskillige danske soldater er blevet og såret og dræbt for at beskytte.

Flere danske soldater er blevet skudt og fem er døde i kampen for at fordrive taliban fra området omkring den tidligere danske militærlejr Rahim i Afghanistan.

Nu afslører ekslusive billeder og tv-optagelser, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, at lejren bliver brugt til at dyrke opium.

Det er den norske journalist Anders Sømme Hammer, der fornylig besøgte området i forbindelse med det netop afholdte afghanske valg. Efter danskerne forlod området er det langt fra blevet et fredeligt sted.

Se også: Vold præger valg i Afghanistan

Mange steder ligger vejsidebomber begravet i jorden, der jævnligt dræber og lemlæster civilbefolkningen. Og drømmen om, at de danske og internationale soldater ville efterlade område med skoler og sygehuse er helt brast.

Det fortæller bonden Noor Ali, som de danske soldater lejede gården fra.

- Vi har hverken skole eller sygehus. Ingenting, siger han.

Noor Ali er også rasende på det danske og britiske forsvar som han lejede jorden ud til:

- Udlændingene har ødelagt alt. De lovede at betale erstatning, når de var færdige. Da de trak sig ud og ikke behøvede mig længere, gjorde de bare nar af mig, siger han.

Noor Ali forudser det samme vil ske, når alle udenlandske soldater snart vil forlade Afghanistan:

- Det er akkurat det samme udlændingene vil gøre, når de forlader Afghanistan. De efterlader sig et ødelagt land, siger han.

Hærens Operative Kommando, bekræfter over for Ekstra Bladet, at billederne med den blomstrende opiummark formentlig er fra den tidligere danske lejr:

- Det er sandsynligt, at det er deroppe. Det kunne sagtens være deroppe, men vi er ikke længere operative i området, så vi kan ikke sige det 100 procent, siger major og presseofficer Erik Bøttger.

I alt er 43 danske soldater blevet dræbt i krigen i Afghanistan.

1 af 2 Den afghanske bonde Noor Ali, der lejede sin jord ud til det danske forsvar, mener han er blevet ladt i stikken.
2 af 2 Her ses en blomstrende valmuemark i den tidligere danske militærlejr Rahim, som adskillige danske soldater er blevet og såret og dræbt for at beskytte.
0 kommentarer
Vis kommentarer