Raser over vikingers opførsel: Danmark bør undskylde blodbad

Vikingerne var som nazisterne: Skandinavien bør undskylde vikingernes blodige invasioner, mener en prisbelønnet journalist

(Foto: AP)
(Foto: AP)

'Blodørnen' er et sagnomspundet henrettelses-ritual, brugt af vikingerne, som var ufatteligt grusomt. Det foregik angiveligt ved, at det levende offers ribben blev skåret løs fra ryggen, hvorefter lungerne kunne flås ud og 'spredes som vinger.'

Mange vikinge-eksperter tvivler dog på, at vikingerne rent faktisk kunne finde på noget så grusomt.

Men den prisbelønnede britiske journalist og udenrigskommentator for avisen The Independent, Patrick Cockburn, er ikke i tvivl at vikingerne var blodtørstige og barbariske udover alle grænser.

- Pro-viking lobbyen påstår, at det er overdrevet og at der ikke findes bevis for, at vikingerne gennemførte sådanne grusomheder. Men manglen på beviser er næppe overraskende. De invaderende (vikinger, red.) var selv analfabeter, og samtidig så brutale, at stort set ingen beretninger overlevede fra de erobrede anglo-saksiske kongedømmer, skriver Patrick Cockburn.

Vikinger minder om nazi-Tyskland
Det Britiske Museum har i øjeblikket den populære danske udstilling 'Vikinger: Livet og legenderne' i London, som giver et indblik i vikingernes liv, og også har skabt adskillige overskrifter i de britiske medier. Det fokus på vikingerne mener den prisvindende journalist dog er fuldstændig fordrejet. I hans øjne minder vikingerne mere om nazisterne under Hitler.

- I vikingernes tilfælde har mange historikere siden 1960'erne ignoreret overvældende beviser for, at de var massemordere, hvis grusomheder tilsvarer dem, der blev udført af SS-divisionerne, da de invaderede Polen for 75 år siden.

- Intensiteten af volden var lig med noget i det nuværende Syrien, fortsætter han med en endnu mere aktuel sammenligning.Dette 37 meter lange vikingeskib er en del af udstillingen. (Foto: AP)
Dette 37 meter lange vikingeskib er en del af udstillingen. (Foto: AP)


En masse at undskylde for
Udstillingen som har fået raseriet i udbrud hos den prisbelønnede journalist, består blandt andet af resterne af et vikingeskib, der blev udgravet i Roskilde Fjord i 1996. Vikingeskibet var bevis på, at vikingerne dengang byggede nogle af de bedste 'krigsskibe' i verden.

- Det er også værd at bemærke, at disse fartøjer spillede samme rolle i at angribe folk i Europa, som tyske kampvogne gjorde meget senere, skriver Patrick Cockburn.

Vikingernes skrevne historie er blevet fordrejet og har i det hele taget været voldsomt forskånet for sandheder. Deres brutalitet har været nedtonet, udpensler Cockburn i sin bredside mod vores danske forfædre.

- Samlet set har skandinaverne en masse at undskylde for.

- Hver eneste leder af enhver vikinge-fraktion eller hær, som vi ved noget som helst om, ville i dag komme for en international strafferetsdomstol, skriver Cockburn, der også rakker ned på vikingernes håndværksevner.

Forfædres synder
Den norske forfatter, historiker og vikingeekspert Kim Hjarder har læst Cockburns artikel for det norske medie Dagbladet.

Han medgiver, at efterkrigshistorikere har distanceret sig fra vikingernes barbariske sider, men undrer sig over, at Cockburn kræver en undskyldning.

- Der er ikke noget system i vores kultur, som betyder, at vi er ansvarlige for vore forfædres synder. Det er noget andet med nyere historie, men vikingernes sociale system var meget anderledes end vores, siger han til mediet.

Påstandene om vikingernes brutalitet, Nazi-metaforen og kravet om en undskyldning har Nationalmuseet ingen kommentarer til.

Nationalmuseet ved dog, at briterne strømmer til udstillingen i London, og at det er en af British Museums bedst besøgte udstillinger i nyere tid.

- De britiske museumsgæster har rig mulighed for at danne sig en mening om vikingerne ud fra de udstillede genstande, der blandt andet rummer en grav fra Dorset, der indeholder 57 halshuggede vikinger, siger Henrik Schilling, presseansvarlig for Nationalmuseet.

Heller ikke Vikingeskibsmuseet i Roskilde har nogen kommentarer til ønsket om undskyldning eller sammenligningen med Nazisterne.

- Men hensyn til artiklens fokus på vikingernes brutalitet, hersker der ingen tvivl om, at krigsførelse i fortiden var mindst lige så brutal, som vi desværre stadig ser det i nutidens væbnede konflikter, skriver Rikke Johansen, Teamkoordinator for kommunikation, markedsføring og salg Vikingeskibsmuseet i Roskilde, i en mail til Ekstra Bladet.

Hvad mener du? Burde vi giver Storbritannien en officiel undskyldning for vikingernes opførsel?

1 kommentar
Vis kommentarer