Derfor får englændere ingen undskyldning: De brændte også vikinger

Drop undskyldning for vikingernes blodbad: Det er langt ude at sammenligne vikingeblodbad med nazismen, mener lektor i forhistorisk arkæologi

Mads Kähler Holst, lektor i forhistorisk arkæologi på Aarhus Universitet mener ikke, at Danmark og Skandinavien skylder England en undskyldning for vikingernes blodbad. (Foto: Aarhus Universitet)
Mads Kähler Holst, lektor i forhistorisk arkæologi på Aarhus Universitet mener ikke, at Danmark og Skandinavien skylder England en undskyldning for vikingernes blodbad. (Foto: Aarhus Universitet)

En vikingeudstilling i London har fået en britisk journalist til at gribe til verbale våben og

Se også: Raser over vikingers opførsel: Danmark bør undskylde blodbad

- Samlet set har skandinaverne en masse at undskylde for, lyder det i et udfald fra den prisbelønnede britiske journalist og udenrigskommentator for avisen The Independent, Patrick Cockburn.

- Hver eneste leder af enhver vikinge-fraktion eller hær, som vi ved noget som helst om, ville i dag komme for en international strafferetsdomstol, skriver Cockburn videre.

En dansk ekspert i forhistorisk arkæologi mener dog, at Cockburn bør indstille skydningen:

- Det giver ikke mening at tale om en skyld i forhold til vikingernes hærgen - dertil er forbindelsen mellem vikingerne og nutidens skandinavere simpelthen for svag. Jeg tror, at det er ret sandsynligt, at rent genetisk, så er der mere tilbage af de hærgende vikinger i den engelske befolkning end i den skandinaviske, siger Mads Kähler Holst, lektor i forhistorisk arkæologi på Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet og afdelingsleder på Moesgård Museum, til Ekstra Bladet.

- Det giver ikke mening med undskyldninger. Der er ingen forbindelse mellem den tids samfund og vor tids. Det bliver for tyndt.

Briterne var ligeså slemme
Han peger i øvrigt på, at der i vikingetiden også var en periode med etnisk udrenselse af skandinavere - eller vikinger - som briterne (angelsakserne, red.) stod bag.

- Det var nærmest en udryddelse - specielt i Oxford. Vikingerne blev slagtet som hævntogt over, at de havde erobret landområder i England, og at de var en udefrakommende befolkningsgruppe. Det udmundede i en af mange etniske konflikter på den tid.

- Hvad gjorde englænderne ved 'de stakkels vikinger'?

- De blev blandt andet brændt inde, Mads Kähler Holst.

Den danske udstilling 'Vikinger: Livet og legenderne' på The British Museum i London giver et indblik i vikingernes liv, som har skabt adskillige overskrifter i britiske medier.

Nazi-sammenligning er for langt ude
Cockburn harcelerer vildt over udstillingens fokus og sammenligner vikingernes handlinger med nazisternes under Anden Verdenskrig:

- I vikingernes tilfælde har mange historikere siden 1960'erne ignoreret overvældende beviser for, at de var massemordere, hvis grusomheder tilsvarer dem, der blev udført af SS-divisionerne, da de invaderede Polen for 75 år siden, lyder det.

Den sammenligning mener Mads Kähler Holst er helt hen i vejret:

- Sammenligningerne med nazisterne giver ingen mening - der er verdener imellem. Når man trækker nazi-kortet, plejer man at sige, at så har man tabt diskussionen.

Pas på med at gøre vikinger til helte
Han strækker sig dog så langt som til at mene, at det kan være problematisk at glorificere vikingerne, som var de helte. Mads Kähler Holst er helt enig i, at vikingetiden var en voldsom periode, hvor der skete brutale handlinger.

- Man kan derfor i høj grad diskutere, om det er berettiget at lave den forherligelse af vikingerne, som man nogle gange ser. Fascinationen af vikingetidsmiljøet er rigtig udbredt - blandt andet i den kamp- og krigerkultur, man ser med for eksempel rollespil. I den forbindelse er det rigtigt at diskutere, om det er en god ide at glorificere det. Det er jeg skeptisk overfor.

- Og vi er stadig med til at fastholde det billede af, at vikingerne stadig er i os som skandinavere.

- Var der nogen, der opførte sig mere civiliseret på den tid end eksempelvis vikingerne og briterne (angelsakserne, red.)?

- På det tidspunkt var krigsførsel en del af det politiske spil, der foregik overalt i verden.

Hvad mener du om den britiske journalists sammenligninger? Er det forkert at være stolt af at nedstamme fra vikingerne? Skriv dine kommentarer nedenfor artiklen.

1 af 2 Mads Kähler Holst, lektor i forhistorisk arkæologi, mener dog godt, man kan diskutere, om det er smart at forherlige vikingerne, som der er en tendens til i dag. (Foto: AP)
2 af 2 Mads Kähler Holst, lektor i forhistorisk arkæologi på Aarhus Universitet mener ikke, at Danmark og Skandinavien skylder England en undskyldning for vikingernes blodbad. (Foto: Aarhus Universitet)
0 kommentarer
Vis kommentarer