Råvareanalytiker: Putin skubber skrækscenariet til side

Det er en god nyhed, at Rusland ser ud til at fortsætte sin gasleverance til Europa, siger råvareanalytiker

Det kan kun vække glæde, at Rusland ser ud til at fortsætte sine forpligtelser over for europæiske aftagere af gas.

Vi europæere får nemlig en væsentlig del af vores gas fra Rusland, forklarer Jens Nærvig Pedersen, råvareanalytiker i Danske Bank.

- Hvis de fortsætter med at levere den gas, som de plejer, så er der sikkerhed for vores gasforsyninger. Og det er alt andet lige godt og en bekymring mindre, siger analytikeren.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har slået fast, at russerne ikke har til hensigt at stoppe sin gasleverance til Ukraine, og at Rusland i samme forbindelse vil fortsætte sine europæiske forpligtelser.

Skulle skrækscenariet udspille sig, hvor Rusland lukker ned for gassen, så vil det mest sandsynlige være, at russerne prøver at ramme Ukraine, som de er i konflikt med, vurderer Jens Nærvig Pedersen.

- Ruslands stærkeste middel til at ramme ukrainerne er via deres gas, fordi Europa og Ukraine er Ruslands største marked for gas, siger han.

- Hvis russerne kan lukke af for gassen til Ukraine, så gør de livet surt for ukrainerne den vej rundt, tilføjer analytikeren.

Men en del af den gas, som Rusland leverer til Europa, går igennem Ukraine. Og omkring halvdelen af den gas, vi får i Europa, går samtidig gennem rørledninger, som løber tværs over Ukraine.

- Hvis Rusland skulle lukke ned for gassen til Ukraine, så er de sådan set nødt til også at lukke ned for gassen til Europa, siger Jens Nærvig Pedersen.

- Ellers vil russerne frygte, at Ukraine tilbageholder noget af den gas, som ellers skulle flyde videre til Europa, uddyber han.

Skulle det ske, vil det blive et problem for os europæere, fordi vi vil stå og mangle gas, påpeger analytikeren.

- Rusland er selvfølgelig ikke det eneste sted, vi får gas fra. Her i Danmark er vi selvforsynende, mens de i Norge har en stor gasproduktion, siger han.

- Vi har også gasproduktion andre steder i Europa, men vi er stadig afhængige af Ruslands leverance.

- Så hvis vi lige pludselig skulle stå og mange den gas, så vil der være mere kamp om den resterende gas, og det vil få priserne til at stige, påpeger analytikeren.

Effekten af det vil være, at forbrugernes elregning til stige. Det vil også kunne påvirke olie- og benzinpriserne, fordi man vil forsøge at erstatte noget af gasforbruget med olie.

Ifølge Jens Nærvig Pedersen har meldingen fra den russiske præsident ikke påvirket råvarepriserne markant fredag.

0 kommentarer
Vis kommentarer