Ny rapport: Ingen har snor i nomade-familierne

Ny rapport sætter fokus på nomade-familierne, som ofte lever i frygt for, hvad de sociale myndigheder ville gøre, hvis de vidste, hvad der foregår i familierne

Det er Huset Zornig, der står bag rapporten, som er bestilt af Socialministeriet. (Foto: Linda Johansen)
Det er Huset Zornig, der står bag rapporten, som er bestilt af Socialministeriet. (Foto: Linda Johansen)

Ingen ved, hvor mange nomade-familier der er i Danmark. Ingen aner, hvad de koster. Men værre endnu: Ingen har fantasi til at forestille sig, hvor alvorlig situationen er i familierne.

- Derfor får nomade-familierne ingen hjælp. Det er skræmmende. I de allermest forfærdelige sager, hvor familierne er allermest lukkede, har de sociale myndigheder ikke brugt deres handlemuligheder for at komme de her mennesker til undsætning, fortæller konsulent Lisbeth Zornig Andersen fra Huset Zornig.

Hun står bag rapporten ’Sociale flygtning i eget land’, som udkommer i dag, hvori der for første gang bliver kigget på danske nomade-familier.

Rapporten, der er lavet på bestilling fra Socialministeriet, bygger på interview med 22 medlemmer af 17 forskellige nomade-familier med frygtelige skæbner, der spænder over alt fra utallige flytninger og økonomisk ruin til massiv alkoholisme og alvorlige seksuelle overgreb.

- Noget af det, der overraskede os mest, var, at kommunerne ikke kunne levere data til os i forbindelse med rapporten. For de har dem ikke. Der var overraskende lidt indsigt eller interesse i problemet, siger Lisbeth Zornig Andersen, der mener, at det hænger sammen med, at kommunerne faktisk selv mener, de har styr på deres familier.

- Så vi ved for lidt om, hvor mange der er. Vi ved for lidt om dem. Og vi ved alt for lidt om, hvad de koster. Men de er dyre, forklarer Lisbeth Zornig Andersen og peger på udgifter som eventuelle fængslinger, anbringelser af – ofte mange – børn og behandling af de mentale følger, som især børnene slæber med sig videre i livet, forklarer Lisbeth Zornig Andersen.

Se også: Mor i nomade-familie: Jeg bebrejder mig selv hver eneste dag

Kunne spare penge
- Der er uden tvivl mange penge at spare, hvis stat og kommuner turde lave økonomiske investeringer på området i stedet for at spare. Jeg forstår slet ikke, at de tør lade være. Med besparelserne graver de et dybere og dybere hul, som de ikke kan komme op af. For familierne forsvinder ikke.

- Tværtimod bliver de dyrere for samfundet både på kort og langt sigt, hvis de ikke bliver håndteret hurtigt og med en tæt opfølgning. En tættere opfølgning og kontakt med familierne og deres private og professionelle netværk forebygger anbringelser og afhjælper sociale problemer, og det er dem, som de skal turde satse på, lyder det fra selvstændig socialrådgiver Rikke Ludvigsen, der har mange års erfaring med udsatte familier.

Sagsbehandlere bryder loven
I samtlige familier, som medvirker i rapporten, har de sociale myndigheder været inde over. I mange af tilfældene har de sågar noteret i deres papirer, at familierne har meget alvorlige problemer.

Alligevel er det i ingen af sagerne indgriben fra de sociale myndigheder, der har stoppet nomade-livet, volden eller de seksuelle overgreb. Det sker først med politiets indgriben og efterfølgende fængslinger af forældre og tvangsfjernelser af børnene.

- Bryder kommunernes sagsbehandlere ikke loven, hvis de ikke griber ind ved sådan en mistanke?

- Jo, de skal gribe ind. Og hvis de vidste, hvor alvorligt det var, havde de også gjort det. Det handler om, at man ikke kan forstille sig, hvor slemt det er.

- Konsekvensen er, at vi taber en masse. Især menneskeligt, men også samfundsøkonomisk. Problemet er, at selv om der foregår gode ting i nogle kommuner, så sker det usystematisk og sporadisk. Så vi høster ikke erfaring fra succeserne og lærer af dem.

- Hvor meget ville vi kunne spare ved at ændre tilgangen til disse familier?

- Jamen, pointen er jo, at kommunerne slet ikke regner på, hvad det ene koster frem for det andet. De aner ikke engang, hvordan man skal regne det ud. Hvis vi finder ud af det, ved vi også, hvad vi kan spare, investere og vinde ved en anden indsats, siger Lisbeth Zornig Andersen.

0 kommentarer
Vis kommentarer