Ukraines præsident vil sætte hæren ind mod aktivister

Ukraines fungerende præsident vil standse blodige sammenstød mellem ukrainske styrker og prorussere

Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, sætter søndag hårdt mod hårdt og vil iværksætte en "fuldskala antiterror-operation" i det østlige Ukraine, hvilket involverer hæren.

Det siger han i en tv-tale til ukrainerne, lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Udmeldingen kommer, efter at det søndag kom til blodige sammenstød mellem ukrainske styrker og prorussere ved en antiterroraktion i den østukrainske by Slavjansk, der har kostet mindst to personer livet.

- Ukrainske heltes blod er blevet udgydt i en krig, der udkæmpes af Rusland i Ukraine. Aggressoren er ikke stoppet og fortsætter med at så uro i den østlige del af landet.

- Vi vil ikke lade Rusland gentage scenariet på Krim i de østlige regioner af landet, lød det i tv-talen fra den fungerende præsident med henvisning til Ruslands annekteringen af halvøen Krim.

Han mener, at Rusland støtter aktivisterne, der har indtaget flere strategisk vigtige bygninger.

Den fungerende præsident tilbyder dog amnesti til prorussiske aktivister, der nedlægger deres våben inden mandag morgen.

Lørdag indtog 20 bevæbnede prorussiske mænd politistationen i Slavjansk, hvor de bemægtigede sig både håndvåben og automatrifler. Søndag kom det igen til sammenstød mellem ukrainske styrker og prorussiske aktivister.

En aktivist og et medlem af den ukrainske sikkerhedstjeneste blev dræbt, og fem andre blev såret i sammenstød under antiterroraktionen, som de ukrainske myndigheder iværksatte tidligt søndag.

Også Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, skærpede nok engang tonen over for Rusland søndag efter de voldsomme sammenstød mellem ukrainske sikkerhedsstyrker og prorussiske separatister.

Han modsatte sig beskyldninger fra russiske embedsmænd om, at Nato har optrappet konflikten i Ukraine.

0 kommentarer
Vis kommentarer