Vesten og Rusland strides om Ukraine på FN-møde

Rusland giver Kijev skylden for vold i Ukraine, og Vesten giver Rusland skylden på møde i Sikkerhedsrådet

Rusland og de vestlige lande var natten til mandag dansk tid i ordstrid under et hasteindkaldt møde i FN's Sikkerhedsråd efter dødelige sammenstød mellem ukrainske styrker og prorussiske militser.

Rusland gav den provestlige, midlertidige regering i Kijev skylden for de stigende spændinger, mens Storbritannien, Frankrig og USA tildelte Moskva skurkerollen.

- Der har allerede været blodudgydelser, og en videre optrapning skal standses i en fart, siger Ruslands FN-ambassadør, Vitalij Tjurkin, til Sikkerhedsrådet.

- Det internationale samfund må bede Kijev om at stoppe og implementere alle dets forpligtelser. Kijev bør standse brugen af magt mod det østukrainske folk og begynde en oprigtig dialog, fortsætter han.

USA's FN-ambassadør, Samantha Power, beskylder Rusland for at have iværksat en propagandakrig.

- Det er den mest triste form for ustabilitet. Den er fuldstændig menneskeskabt. Den var nedskrevet og koreograferet af Rusland, siger hun til de 15 medlemmer af rådet.

Storbritanniens FN-ambassadør påpeger, at titusindvis tungt bevæbnede russiske styrker befinder sig nær Ukraines grænse.

- Satellitbilleder viser, at der er mellem 35.000 og 40.000 russiske styrker udstyret med kampfly, tanks, artilleri og logistiske støtteenheder tæt på grænsen til Ukraine, siger FN-ambassadør Lyall Grant.

- Det er foruden de 25.00 russiske styrker, der er ulovligt baseret på Krim, tilføjer han ifølge Reuters og opfordrer Rusland til at fjerne styrkerne fra grænsen.

FN-ambassadøren bakker dermed op om Nato, der torsdag afslørede fotos, der ifølge forsvarsalliancen viser 35.000-40.000 russiske styrker ved siden af tanks og pansrede køretøjer - klar til at gå ind over grænsen til Ukraine.

Nato sagde, at billederne blev taget mellem 22. marts og 2. april. Men en højtstående russisk militærkilde påstod, at de blev taget i august sidste år, skrev det statslige nyhedsbureau RIA.

Mødet i Sikkerhedsrådet blev indkaldt, efter at Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, søndag varslede en "fuldskala antiterror-operation" i det østlige Ukraine. Rusland reagerede ved at kalde beslutningen for en "kriminel handling".

0 kommentarer
Vis kommentarer