Præsident varsler østukrainske valg og går til angreb

Befolkningen i det østlige Ukraine kan se frem mod en folkeafstemning samtidig med præsidentvalget i maj

Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, kommer mandag formiddag de prorussiske demonstranter i det østlige Ukraine i møde.

Således siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters, at overgangsregeringen i Kijev "ikke er imod" en folkeafstemning i det østlige Ukraine samtidig med præsidentvalget 25. maj.

Demonstranterne har krævet en folkeafstemning i området om løsrivelse fra Ukraine og tilslutning til Rusland, ligesom det har været tilfældet med halvøen Krim ved Sortehavet, og ønsket ser nu ud til at blive efterkommet.

Oleksandr Turtjynov understreger i en tv-transmitteret tale til et parlamentsudvalg, at han ikke er i tvivl om, at et flertal af ukrainerne ved en sådan afstemning vil støtte et uafhængigt, demokratisk og samlet Ukraine.

Udmeldingen fra præsidenten betyder dog ikke, at de prorussiske aktivister vil få fred i det østlige Ukraine, hvor de i de seneste dage har besat en række offentlige bygninger i flere byer.

Således fastslår Turtjynov, at hæren nu vil blive sat ind mod aktivisterne, der ikke har fulgt præsidentens opfordring om at rømme de besatte bygninger og aflevere deres våben i byer som Lugansk og Donetsk.

Den fungerende regering i hovedstaden har advaret om, at aktivisterne vil blive mødt af en "fuldskala antiterror-operation", hvis de ikke efterlevede ønsket inden mandag klokken otte dansk tid.

Både i byerne Lugansk og Slavjansk ser demonstranter ud til at forblive på deres poster i de besatte bygninger.

Indenrigsministeriet i Kijev har mandag morgen indkaldt 350 soldater af reserven, der vil blive sendt til det østlige Ukraine.

Allerede i løbet af mandagen skal de ifølge ministeriet gå i gang med såkaldte kontrolopgaver i Slavjansk-området cirka 150 kilometer fra grænsen til Rusland.

0 kommentarer
Vis kommentarer