Ekspert: Rusland demonstrerer magt i Ukraine

Rusland står formentlig bag besættelserne af offentlige bygninger i det østlige Ukraine for at vise muskler

Efter alt at dømme, er det Rusland, der står bag de koordinerede besættelser af offentlige bygninger i det østlige Ukraine. Tor Bukkvoll fra det norske Forsvarets Foskningsinstitutt mener, at Rusland spiller med kræfterne.

Maskerede og bevæbnede mænd tog i weekenden kontrol med en række offentlige bygninger i byerne Mariupol og Slavjansk i Ukraines østlige del omkring 150 kilometer fra grænsen til Rusland.

Aktionerne fandt sted i forbindelse med tilsyneladende spontane demonstrationer, der hver samlede flere end 1000 mennesker.

- Jeg ved ikke, hvor uafhængige demonstranterne er af Rusland. Selv om vi ikke har uigendrivelige beviser for, at Rusland står bag, så er det sandsynligt, at russerne har en finger med i spillet, siger Tor Bukkvoll.

Han er ikke af den overbevisning, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har planer om at gøre byerne russiske, men at præsidenten ønsker at vise magt over for nabolandet.

- Frem til forrige weekend, så det ud til, at der var ved at falde ro på i den østlige del af landet, men nu har det ændret sig markant. Sandsynligvis er det et ønske om at demonstrere magt, der ligge bag, og ikke at erobre land, siger Bukkvoll og tilføjer:

- 17 april skal Rusland forhandle med Ukraine. På det tidspunkt ønsker russerne en så stærk forhandlingsposition som mulig, og de vil for alt i verden undgå, at ukrainerne integrerer sig vestover, forklarer Bukkvoll.

0 kommentarer
Vis kommentarer