Momssag trak ud i årevis - menneskeret krænket

Ni år er der gået med sydsjællandsk straffesag om moms. Forløbet har tæret på en nu 63-årig mand

En sydsjællandsk mands menneskerettigheder er blevet krænket i forbindelse med en sag om momsfup for godt to millioner kroner.

Østre Landsret har i en dom slået fast, at konventionen blev overtrådt, fordi straffesagen ikke er behandlet inden for en rimelig tid.

Det sker forholdsvist sjældent, at en domstol slår fast, en borgers rettigheder er blevet krænket på grund af smøleri hos myndighederne.

Straffen på et års fængsel til den 63-årige mand er derfor gjort betinget, ligesom han undgår at betale for sin forsvarer i forbindelse med sagen i landsretten.

Men manden slipper ikke for tillægsbøden, som er fastsat til 2,1 millioner kroner.

Flere år med uvished har påvirket den 63-årige meget, har han fortalt dommerne.

Det er efterhånden ni år siden, at Skat blev opmærksom på, at der blev unddraget moms i mandens transportfirma, fastslår landsretten.

Skat i Korsør sendte en anmeldelse til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i 2007, men anklageskriftet lå først klar efter tre år.

Efter en dom i Retten i Næstved trak ankesagen ved landsretten ud urimeligt længe. Og de lange forsinkelser er den tiltalte uden skyld i, fremgår det af dommen.

I forbindelse med ankesagen fortsatte politiets efterforskning, men noget gik galt i den interne postgang mellem politiet og Statsadvokaten i København.

Politiet fik indhentet yderligere materiale og sendte det til statsadvokaten i november 2013.

Men statsadvokaten fik aldrig papirerne, som ikke fandtes i kopi, fremgår det af dommen.

Såvel anklageren som forsvareren bad i marts i år derfor landsretten om at udsætte sagen for anden gang, så alt materiale kunne blive fremlagt for dommerne.

Men de havde åbenbart tabt tålmodigheden. De sagde nej til en ny udsættelse - og fandt den 63-årige skyldig i et større omfang, end da forløbet blev endevendt af Retten i Næstved.

For nylig slap to mænd fra byggebranchen ligeledes for at komme i fængsel, fordi sagen mod dem ved Midt- og Vestsjællands Politi havde været for længe undervejs.

Begge fik en betinget straf på grund af smøleriet, som dog ikke udgjorde en krænkelse af konventionen.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer