Soldat og aktivist meldes dræbt i Ukraine

En prorussisk aktivist og en soldat er dræbt under blodige sammenstød efter antiterroraktion i østukrainsk by

Dette billede fra AP viser en dræbt militant mand i byen Slavjansk. Han blev fundet siddende af en reporter ved siden af en gennemhullet bil i en vejkant. (Foto: AP)
Dette billede fra AP viser en dræbt militant mand i byen Slavjansk. Han blev fundet siddende af en reporter ved siden af en gennemhullet bil i en vejkant. (Foto: AP)

Blodige sammenstød mellem ukrainske styrker og prorussere ved en antiterroraktion i den østukrainske by Slavjansk har søndag kostet mindst to personer livet.

Nyhedsbureauet Ria-Novosti bekræfter med en lokal militant som kilde, at en prorussisk aktivist er blevet dræbt under konfrontationen med de ukrainske styrker i Slavjansk.

- På vores side er yderligere to såret, siger den militante aktivist Nikolaj Solntsev til Ria.

Et foto fra den internationale fototjeneste AP viser en skuddræbt aktivist, formentlig den samme som meldes omkommet. Se billedet - der er taget fra en amatørvideo - her over artiklen.

En reporter fra AP har været på stedet, hvor skuddene faldt. Han beskriver en blodig scene, hvor en firehjulstrækker er gennemhullet af skud og patronhylstre lå spredt over jorden. Ved siden af bilen sad den omkomne mand.

I kølvandet på optrapningen af konflikten siger Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, at han iværksætter en "fuldskala antiterror-operation" i det østlige Ukraine, skriver Reuters.

Det betyder, at hæren vil blive sat ind for at stoppe den spirrende russiske opstand.

Se også: Ukraines præsident vil sætte hæren ind mod aktivisterSe også: Ekspert: Rusland demonstrerer magt i UkraineSe også: Ukrainsk borgmester flygter fra sin bySe også: Fogh skyder med skarpt mod Rusland

Også et medlem af den ukrainske sikkerhedstjeneste er dræbt og fem andre såret i sammenstød under antiterroraktionen, som de ukrainske myndigheder iværksatte tidligt søndag.

Det skriver den fungerende ukrainske indenrigsminister, Arsen Avakov, på sin Facebook-side.

Ifølge ministeren er der ofre på begge sider, efter at de ukrainske specialstyrker rykkede ind i byens politistation, der er belejret af bevæbnede russiske sympatisører.

- Der er døde og sårede på begge sider. På vores side er et medlem af sikkerhedstjenesten blevet dræbt, og blandt separatisterne er det et ukendt antal, skriver Arsen Avakov.

Han tilføjer, at separatisterne er begyndt at beskytte sig selv ved at bruge menneskelige skjolde. Avakov oplyser videre, at sikkerhedsstyrkerne er ved at omgruppere sig uden at komme nærmere ind på, hvordan.

Omkring 20 bevæbnede prorussiske mænd i camouflageuniformer indtog lørdag politistationen i Slavjansk, hvor de bemægtigede sig både håndvåben og automatrifler. Senere på dagen besatte de også sikkerhedstjenesten SBU's bygning.

Men det er ikke kun i Slavjansk prorussere og ukrainere står stejlt over for hinanden.

I byen Zaporizhya 230 kilometer vest for Donetsk er en lille gruppe russere omringet af ukrainere. Det fremgår af den video, som ukrainere livestreamer på nettet, skriver BBC.

<br /><a href="http://www.ustream.tv/" style="padding: 2px 0px 4px; width: 400px; background: #ffffff; display: block; color: #000000; font-weight: normal; font-size: 10px; text-decoration: underline; text-align: center;" target="_blank">Live streaming video by Ustream</a></p><p><b>Russisk hånd</b><br /> Angrebene i Slavjansk var ifølge ubekræftede oplysninger koordineret, da også andre politistationer i nærliggende byer i det stærkt russiskvenlige østlige Ukraine var faldet i hænderne på bevæbnede mænd.</p><p>Videooptagelser, udsendt af ukrainsk tv, viser bevæbnede mænd, der lørdag åbnede ild under et angreb på en politistation i den nærliggende by, Kramatorsk.</p><p>Ukraines indenrigsministerium benægtede lørdag, at politistationen i Kramatorsk skulle være blevet indtaget af de bevæbnede separatister.</p><p>Det eneste, Avakov siger på sin Facebook-side, er, at "folk i Kramatorsk er ulykkelige over de invaderendes handlinger."</p><p>Ifølge nyhedsbureauet Reuters skriver lokale medier søndag, at demonstrerende separatister også har indtaget borgmesterens kontor i byen Mariupol.</p><p>Det østlige Ukraine er blevet rystet af protester, hvor demonstranter kræver folkeafstemninger om, hvorvidt regionen skal tilslutte sig Rusland på samme måde som den, der første til Ruslands annektering af Krim-halvøen i sidste måned.</p>

1 af 5 Dramatiske scener i Slavjansk, hvor prorussere og ukrainske styrker støder sammen. (Foto: AP)
2 af 5 Dramatiske scener i Slavjansk, hvor prorussere og ukrainske styrker støder sammen. (Foto: Polfoto)
3 af 5 Dramatiske scener i Slavjansk, hvor prorussere og ukrainske styrker støder sammen. (Foto: Polfoto)
4 af 5 Dramatiske scener i Slavjansk, hvor prorussere og ukrainske styrker støder sammen. (Foto: Polfoto)
5 af 5 Dette billede fra AP viser en dræbt militant mand i byen Slavjansk. Han blev fundet siddende af en reporter ved siden af en gennemhullet bil i en vejkant. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer