Monsterål overlevede ikke

Den havål som siden mandag har befundet sig i Øresundsakvariet i Helsingør er blevet aflivet

Monsterålen nåede at få sig en kæreste inden hun døde. (Øresundsakvariet)
Monsterålen nåede at få sig en kæreste inden hun døde. (Øresundsakvariet)

Den 23 kilo tunge og 165 centimeter lange hun-havål, som for en uge siden blev overdraget til Øresundsakvariet i Helsingør er død. Det oplyser Øresundsakvariet på deres hjemmeside.

Se også: Næststørste nogensinde: Max og Jesper fanger monsterål i Øresund

Det var nogle lokale garnfisker, der fangede den gravide havål i deres net og som overdrog den til Øresundsakvariet i håb om, at den ville overleve.

- Havålens overlevelseschancer var fra starten små. Udover de skader den havde pådraget sig, da den blev fanget, var dens krop meget nedbrudt af at have produceret æg i lang tid. Havålen gyder én gang i livet, og det satser den al sin energi på. Så meget, at dens normale kropsfunktioner ophører, indvoldene svinder ind og knoglerne bliver skrøbelige. Da den til sidst heller ikke kunne holde balancen længere var det eneste rigtige at aflive den, siger ledende dyrepasser Kristian Vedel.

Aflivningen foregik helt udramatisk. Ålen blev flyttet fra det store akvarie, hvor den har været siden mandag, hen til et kar hvor den fik en overdosis bedøvelse og stille og roligt døde.

Se også: Monsterål har fået kæreste

Havålen holder normalt til i varmere og mere salte vande end Øresund, og dyrepasseren mener, at hun formentlig er kommet på afveje under stormen Bodil i starten af december. Medarbejerne på Øresundsakvariet havde håbet, at havålen ville komme til kræfter, så hun kunne blive sat ud igen. Men det nåede hun altså ikke. På trods af, at hun ellers fik sig en kæreste i akvariet.

- Hun er - siden hun kom - blevet serviceret af en han-havål. Han har trøstet hende og kæler hende. Det er helt vanvittigt, og jeg har aldrig set noget lignende. Han kæler hende fra numsen og op mod hovedet, har mariebiolog Jens Peder Jeppesen tidligere sagt til Ekstra Bladet.

Den døde ål kan ses på Øresundsakvariet weekenden over. Mandag bliver den kørt til Zoologisk Museum, hvor den de kommende uger vil ligge i formalinbad, for at blive konserveret. Herefter vil den blive opbevaret i sprit og indgå i museets videnskab

0 kommentarer
Vis kommentarer