Red Barnet: Der bliver flere fattige børn i Danmark

Hvert sjette danske barn er fattigt, viser ny rapport fra Red Barnet. Børnefattigdom stiger over hele Europa

Antallet af børn, som vokser op i fattigdom i Danmark, er stigende. Det viser en ny rapport fra Red Barnet.

I 2012 risikerede 15,3 procent af børnene i Danmark en opvækst i fattigdom eller social eksklusion. Det svarer til hvert sjette danske barn.

I 2008 var tallet kun 12,7 procent, viser rapporten, som sammenligner fattigdom blandt børn i de europæiske lande.

Selvom Danmark overordnet klarer sig godt i den europæiske sammenligning, så ærgrer Red Barnet sig over, at der bliver flere og ikke færre fattige børn i Danmark.

- Det er tankevækkende, at de senere års debatter om velfærdsydelser som kontanthjælpsloft, dagpengeperioder og incitamenter til arbejde alle sammen har fundet sted i voksenhøjde uden blik for konsekvenserne i børnehøjde.

Det siger Jonas Keiding Lindholm, vicegeneralsekretær i Red Barnet, til Ritzau.

- Fokus har været på de makroøkonomiske tendenser og de nødvendige lovindgreb, så vi ikke har haft blik for konsekvenserne, siger han.

Rapporten fra Red Barnets europæiske søsterorganisationer medtager statistikker fra de 28 EU-medlemslande samt Island, Schweiz og Norge. Danmark er et af de 24 lande, hvor den relative børnefattigdom stiger.

Men blandt andet Norge, Tyskland og Finland har formået at bremse den negative udvikling og har fået færre fattige børn, siger Jonas Keiding Lindholm.

- Der er selvfølgelig forskellige forhold, der gør sig gældende i de lande, men fællesnævneren er, at man har styrket det sociale sikkerhedsnet, og man har taget nogle tiltag for at mindske uligheden, siger han.

- For eksempel at sænke skatten for dem, der tjener mindst, og fastholdt niveauer for overførselsindkomster, tilføjer Jonas Keiding Lindholm.

Hvis man ser isoleret på, hvor mange børn, der er i risiko for fattigdom og social eksklusion, klarer Danmark sig godt. Kun Norge og Finland har færre fattige børn.

Rapporten tager blandt andet udgangspunkt i EU's relative fattigdomsgrænse, hvor man bliver regnet som fattig, hvis man tjener mindre end 60 procent af den nationale gennemsnitsindkomst.

- Børn over hele Europa fortæller os de samme historier om, hvordan fattigdommen påvirker dem. De mister venner og føler sig udenfor, fordi deres forældres økonomiske ressourcer kun lige akkurat rækker til dagen og vejen, siger Jonas Keiding Lindholm.

- Børnene kommer længere og længere væk fra det fællesskab, som er så vigtigt for et barns udvikling. Vi hører desværre også børn fortælle om at blive sat på gaden, bo i nedslidte bygninger, fryse om vinteren og gå sultne i seng, tilføjer han.

0 kommentarer
Vis kommentarer