Udenrigsminister: Det kan blive et blodbad i Ukraine

Norges udenrigsminister frygter konsekvenserne af en eventuel russisk invasion i Ukraine

Det kan udløse et blodbad, hvis Rusland beslutter sig for at sende tropper ind i Ukraine, siger Norges udenrigsminister.

Ifølge Nato er op til 40.000 russiske soldater på plads langs grænsen til Ukraine. Og det vil være katastrofalt, hvis soldaterne bliver kommanderet i aktion på den anden side af grænsen, mener udenrigsministeren Børge Brende.

- Jeg frygter, at vi kan stå over for samme situation som på Krim. Og denne gang vil ukrainske soldater sandsynligvis besvare det (et angreb, red.). Det kan ende med et blodbad i hjertet af Europa, siger han i et tv-interview med NRK.

Han fremhæver, at der er opmarcheret store militære styrker på begge sider af grænsen mellem Rusland og Ukraine.

- Situationen i Ukraine er meget farlig. Jeg håber inderligt, at vi finder en diplomatisk løsning. Hvis ikke, kan det her resultere i en krig. Hvis Rusland går ind gennem en intervention, vil det blive besvaret af 140.000 ukrainske soldater, siger han.

Væbnede prorussiske grupper har taget kontrol med adskillige offentlige bygninger i byer i den østlige del af Ukraine.

Børge Brende konstaterer, at aktivisterne er uniformerede, godt organiseret og udstyret med avancerede våben. Men han ønsker ikke at sige noget om, hvem militsmedlemmerne kan være.

USA har flere gange anklaget Rusland for at være skyld i urolighederne og forsøge at destabilisere det ukrainske samfund.

Blandt andet ved at sende personer ind i Ukraine med det formål at opildne det russiske mindretal og skabe kaos for at give Rusland et påskud til at gribe ind militært.

- Det er tydeligt, at russiske specialstyrker og agenter har været katalysatorer bag kaosset de seneste 24 timer, sagde USA's udenrigsminister, John Kerry, til kongresmedlemmer i Washington i sidste uge.

Han sammenlignede udviklingen med det, som skete på Krim forud for den russiske intervention og annektering af halvøen.

0 kommentarer
Vis kommentarer