Tysk minister advarer: Rusland er klar til at rulle tanks ind i Europa

Rusland står bag destabiliseringen af Ukraine, mener Tyskland

Her ses russiske tanks til en ceremoni på Den Røde Plads i Moskva i 2013. Ifølge en tysk minister er de nu klar til at rulle ind over de europæiske landegrænser. (Foto: AP)
Her ses russiske tanks til en ceremoni på Den Røde Plads i Moskva i 2013. Ifølge en tysk minister er de nu klar til at rulle ind over de europæiske landegrænser. (Foto: AP)

- Rusland er helt klart parate til at køre kampvogne på tværs af de europæiske landegrænser.

Så klar i mælet er Tysklands vicekansler, økonomiminister og formand for det socialdemokratiske parti SPD, Sigmar Gabriel, mandag, da han talte til en stor mindeceremoni, der markerer første verdenskrig, i Berlin sammen med den franske premierminister Manuel Valls. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Se også: Ekspert: Putins hemmelige snigmordere rumsterer i Ukraine-krise

Sigmar Gabriel opfordrede Europa til at huske erfaringerne fra første og anden verdenskrig, og mindede om, at man ikke skal tage frihed og sikkerhed for givet.

- Krisen i Ukraine har vist, at ånden fra det gamle geopolitiske magtspil er blevet løsladt fra flasken, sagde han.<br /><br /><p>Samtidig hævder flere kilder fra det tyske udenrigsministerium, at Rusland står bag de nuværende spændinger i Ukraine.</p><p>- Vi har en række kilder, som antyder, at Rusland spiller en rolle i sammenstødende, siger en talskvinde for det tyske udenrigsministerium.</p><p>FN holdt mandag morgen krisemøde på grund af den kraftigt eskalerende situation i Ukraine, og oven på mødet bemærkede den britiske vicepremierminister Nick Clegg, at begivenhederne i Ukraine 'har alle kendetegnene på at være et forsøg på at destabilisere situationen.'</p><p>- Vi er som en samlet regering enige om, at den russiske destabilisering af Ukraine må stoppe, sagde han, og tilføjede, at det er tid til at overveje yderligere foranstaltninger i samarbejde med blandt andet Danmark.</p><p><b>Instrueret</b><br /> Senest stormede mere end 100 prorussiske aktivister en politistation, som de nu har overtaget for få timer siden i den østukrainske by Horlivka.</p><p>Videoen herunder viser ifølge BBC-journalisten Kevin Bishop, at en russisk oberstløjtnant instruerer de ukrainske politimænd.</p><a id="_15baebd4-d519-4958-8684-d4c0e404aef4" href="https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article4692507.ece">Mindst 100 aktivister stormer politibygning i Østukraine</a><br /><br /><p><iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/DinMf_7dQK4" frameborder="0" allowfullscreen="" /></p><p><b>'Dybt bekymrende'</b><br /> Den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R) efterlyser et klart signal fra Moskva til de prorussiske aktivister i Ukraine, som fortsat invaderer og og overtager myndighedernes institutioner i flere østukrainske byer.</p><p>- Et entydigt signal om, at alle bør besinde sig. Det bekymrer mig, at Rusland overhovedet ikke signalerer noget i den dur, men tværtimod er med til at piske en stemning op, siger Martin Lidegaard ifølge Ritzau.</p><p>- Jeg er dybt bekymret over den retorik, Rusland begynder at anvende, siger Martin Lidegaard, der også ser klare tegn på, at Rusland i nogen grad står bag urolighederne i det østlige Ukraine.</p><p>- Det tyder på, at det er organiseret. At det er professionelle folk, der står bag. Det er ikke et folkeoprør overhovedet, siger han.</p><br /><br /><br /><br /><img id="_da366558-fca9-4057-8054-c1eb2c164850" src="https://ekstrabladet.dk/migration_catalog/NICA/article4692060.ece/image_binary/RB%20PLUS:%20Nato%20og%20Rusland%20i%20sp%C3%A6ndt%20propagandakrig" alt="RB PLUS: Nato og Rusland i spændt propagandakrig" /><br /><br /><br /><br /><a id="_f3615568-39cf-4c69-975c-abb073e6049d" href="https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article4692507.ece">Mindst 100 aktivister stormer politibygning i Østukraine</a><br /><br />
0 kommentarer
Vis kommentarer