Ekspert: Putins hemmelige snigmordere rumsterer i Ukraine-krise

Situationen er fastfrosset i det østlige Ukraine, hvor prorussiske grupperinger sansynligvis samarbejder med en eliteenhed fra det russiske militær, mener en dansk ekspert

De specialtrænede russiske Spetznat-soldater opererer i skyggerne. De er mestre i snigmord og beskidte tricks. (Foto: Grigoriy Sisoev)
De specialtrænede russiske Spetznat-soldater opererer i skyggerne. De er mestre i snigmord og beskidte tricks. (Foto: Grigoriy Sisoev)

Den ukrainske regering har truet med en ’fuld skala’ antiterroraktion, der skal fjerne de prorussiske grupperinger fra de besatte bygninger i østukrainske byer.

Fristen udløb mandag morgen, men ingen parter har tilsyneladende foretaget sig noget.

- Vi bliver på vores poster, siger en talsmanden for aktivisterne i byen Lugansk, Aleksej Tsjmulenko, til det russiske nyhedsbureau Interfax.

Det samme gælder for byen Slavjansk syd for Kijev, hvor en ukrainsk soldat og en prorussisk demonstrant blev dræbt under sammenstød søndag.

Se også: Lidegaard: Rusland har overskredet en grænse

En gnist...
Nu rækker Ukraines fungerende præsident dog hånden ud til prorusserne og udtaler, at han ikke er imod en folkeafstemning i det østlige Ukraine. Det sker samtidig med, at Ukraines efterretningstjeneste har annonceret, at man vil tilbageholde russiske agenter, og at den ukrainske hær nu vil blive indsat mod aktivisterne.

- Hvor langt er vi fra borgerkrig?

- Det er vanskeligt at sige, hvor langt vi er fra borgerkrig. Jeg er ikke sikker på, at det er noget, som er lige forestående, siger generalmajor og senioranalytiker hos DIIS, Karsten Jakob Møller, der er ekspert i russisk politik.

Alligevel skal der nok ikke meget mere end en gnist til at fremkalde en situation, som er noget mere voldelig, mener han.

- Men de prorussiske kræfter har godt fat, og jeg tror, at det bliver vanskeligt at gøre noget ved situationen for begge sider.

En af Ruslands største aviser skrev mandag morgen på sin forside, at en borgerkrig allerede var i gang.<br /><br /><p><b>Minder svært om Spetsnaz</b><br /> Karsten Møller mener, at det er sandsynligt, at det er den russiske præsident Vladimir Putin, som står bag de prorussiske oprørsgrupper.</p><p>Han har fulgt situationen i Ukraine tæt, og ud fra billeder og tv-indslag vurderer han, at den russiske militære eliteenhed Spetsnaz sandsynligvis opererer i Ukraine i øjeblikket.</p><p>- I begyndelsen gjorde de det på en måde, så det lignede invasionen af Krim. Men vi så ikke de her grønne mænd rende rundt i det østlige Ukraine før indtil for nylig. Og nu ser vi pludseligt bevæbnede personer, der minder svært om Spetsnaz-styrker, siger Karsten Møller.</p><p>- Der er altså meget, som tyder på, at det her er koordineret fra Moskva. Det fungerer sandsynligvis på den måde, at de prorussiske grupper indtager en bygning. Efterfølgende dukker der så et par stykker op fra Spetsnaz, som så er med til at organisere bygningen, siger han.</p><br /><br /><img id="_24fbcec2-2b7f-4427-9694-5a10e2cbb379" src="https://ekstrabladet.dk/migration_catalog/NICA/article4664550.ece/image_binary/Display%20of%20equipment%20at%20Interpolitex%202011%20exhibition" alt="Display of equipment at Interpolitex 2011 exhibition" /><br /><br /><p>Spetsnaz betegnes af eksperter som Ruslands uniformerede spioner. Det er en særligt hardcore enhed af elitesoldater i det russiske militær, som er specialtrænet i snigmord og beskidte tricks. De er ekstremt dygtige til at operere diskret, og det kan derfor være næsten umuligt for en regering at bevise, at de er på spil.</p><p><b>Krisemøde</b><br /> EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, skal torsdag mødes med USA, Rusland og Ukraine i Schweiz for at diskutere, hvordan situationen kan nedtrappes. Det sker efter, at NATO afholdt krisemøde mandag.</p><p>- Der kommer meget snak ud af det. Alle parter, måske med undtagelse af de prorussiske kræfter, forsøger at holde konflikten nede. Man prøver at vise, at man er parat til at gøre noget, men de får svært ved at blive enige om sanktionerne. Derfor må de holde hen til Ashtons møde på torsdag, siger Karsten Møller.</p><p>Ifølge både NATO og Storbritanien viser satellitbilleder, at der lige nu befinder sig mellem 35.000 og 40.000 russiske styrker udstyret med kampfly, tanks, artilleri og logistiske støtteenheder tæt på grænsen til Ukraine.</p><p><b>I grafikken nedenunder kan du se en sammenligning af Ruslands og Ukraines militære beskaffenhed. Klik på de enkelte punkter for at se, hvordan styrkeforholdet mellem de to lande er.</b></p><p><script id="infogram_0_rusland-vs-ukraine" src="//e.infogr.am/js/embed.js" type="text/javascript" /></p>
0 kommentarer
Vis kommentarer