Separatister til Ekstra Bladet: Nu hejser vi det russiske flag

Ekstra Bladet tog separatister på fersk gerning i gang med at lave barrikade

20 uniformerede mænd med masker og bevæbnet med Kalashnikov-rifler indtog ved middagstid rådhuset i den ukrainske by Donetsk.

- Vi rejser det russiske flag på bygningen, lød beskeden kort fra en af separatisterne, der er en del af en gruppe, som kalder sig ’Oplot.’

Kort efter sneg Ekstra Bladets journalist Jesper Braarud sig om bag ved rådhuset, hvor han var helt alene.

- Her så jeg et militært køretøj komme kørende med bildæk, som blev læsset af bag ved bygningen. Dækkende skal formentligt bruges til en barrikade, siger Jesper Braarud.

(Foto: Jesper Braarud) Samfund Nervekrig i Ukraine: Rådhus stormet – jagerfly i luften

Et signal
Det er første gang, at rådhuset i Donetsk er blevet besat af prorussere, og det sker samtidigt med, at flere andre markante træk af prorusserne har anspændt situationen i det østlige Ukraine kraftigt onsdag. De har blandt andet stjålet mindst tre pansrede mandskabsvogne fra den ukrainske hær i byen Kramatorsk, som også ligger i Donetsk-regionen. Her har prorussere ligeledes besat byens rådhus.

- Jeg kunne se en maskeret mand med en maske, og da han fik øje på mig, pegede han sit våben mod mig, siger Jesper Braarud.

- Kunne han finde på at skyde?

- Nej, det tror jeg ikke. Jeg prøvede noget lignende i går. Det var et klart signal om, at jeg ikke skulle komme tættere på.

- Separatisterne her er faktisk ikke så gale, at de kan finde på at skyde. Men de markerer gerne vidt omkring sig, siger Jesper Braarud.

Besættelsen af rådhuset i Donetsk er markant, fordi det er første gang, at separatister besætter en offentlig bygning, uden at det bliver opfulgt af lokale demonstranter, som bygger barrikader. Noget tyder dog på, at den lille bevæbnede organisation vil tage den sag i egen hånd.

(Foto: AP) Samfund Panserkøretøjer kører ind i ukrainsk by med russisk flagHer ses russiske tanks til en ceremoni på Den Røde Plads i Moskva i 2013. Ifølge en tysk minister er de nu klar til at rulle ind over de europæiske landegrænser. (Foto: AP) Samfund Tysk minister advarer: Rusland er klar til at rulle tanks ind i Europa

Ukrainske betjente sludrer
Efter episoden afholdt en leder fra rådhuset pressemøde, og her fortalte han, at medarbejderne vil fortsætte deres arbejde som normalt. Tidligere forlød det ellers, at der var en nervøs stemning blandt medarbejderne, der måtte finde sig i at have de maskerede og bevæbnede mænd rendende.

Talen blev holdt i rådhusets store sal, og på den anden side af væggen til salen stod en forsamling af de bevæbnede prorussere.

Et jagerfly, som muligvis kommer fra den ukrainske hær, har truende overfløjet rådhuset flere gange, men ellers er stemningen lammet. Ude foran rådhuset holder en minibus fyldt med ukrainske betjente. De ser ikke ud til at have planer om at gøre noget ved situationen, men sidder stille og roligt og sludrer med hinanden.

Vagthund Hos den hårde kerne i DonetskPolitiet i Donetsk ligner ikke nogen, der har tænkt sig at gøre noget ved situationen. (Foto: Jesper Braarud)
Politiet i Donetsk ligner ikke nogen, der har tænkt sig at gøre noget ved situationen. (Foto: Jesper Braarud)


'Skyd for at dræbe'
I regionen Lugansk går det mindre fredeligt for sig, oplyser Ukraines forsvarsministerium onsdag middag.

- En soldat og en officer er taget som gidsler i den separatistiske region Lugansk, lyder det fra ministeriet.

Ukrainske styrker har igangsat en eftersøgning af gidslerne, som de ikke aner, hvor er.

Det ukrainske sikkerhedsministerium oplyser samtidig, at man har opfanget kommunikation mellem prorussere. Kommunikationen skulle ifølge nyhedsbureauet AFP være en stående ordre til prorusserne om, at de 'skal skyde for at dræbe.'

Ordren skulle være udstedt efter Ukraine tirsdag iværksatte en 'fuldskala antiterror-operation,' der har til hensigt at fjerne alle prorussiske separatister fra de offentlige bygninger, de har besat.

(Foto: Jesper Braarud) Samfund Aktivist om militæraktion: Kom an! Så kommer Putin<br /><br />
0 kommentarer
Vis kommentarer