Brudepar vil giftes i det fri

En ny ordning giver præster lov til at vie uden for kirken. 300 par har foreløbig benyttet muligheden

Det er så yndigt at følges ad, men det behøver ikke være op ad kirkegulvet.

Brudepar går nye veje og vælger at sige ja til hinanden ude i skoven, i sommerhushaven eller hjemme i lejligheden.

På bare et år har cirka 300 par benyttet sig af, at folkekirkens præster i en prøveordning har lov til at vie i det fri, viser en opgørelse fra landets ti stifter.

I Københavns Stift siger biskop Peter Skov-Jakobsen, at ordningen er blevet så godt modtaget blandt præster og brudepar, at biskopperne sandsynligvis vil anbefale Kirkeministeriet at gøre den permanent, når prøvetiden udløber næste år.

- Højtideligheden bliver varetaget, og samtidig giver parrene udtryk for, at de er taknemmelige for, at de har fået lov til at blive viet i en sammenhæng, der gav mening for dem, siger Peter Skov-Jakobsen til Ritzau.

Charlotte Cappi Grunnet, studenter- og sognepræst ved Sankt Thomas Kirke i København, har foreløbig viet to par uden for kirken.

Det ene i parrets lejlighed, det andet i et historisk selskabslokale, og for nylig blev hun kontaktet af et par, der ønskede, at ceremonien skulle foregår i Landbohøjskolens have:

- For nogen er kirken for højstemt. Selv om jeg fortæller dem, at det ikke behøver at være i det store skrud, men at man kan komme i gummistøvler, så føler de, at der kan være en fremmedhed.

- De vil gerne give det et mere personligt præg, og det synes de, at der er større mulighed uden for kirken, siger hun.

På Mors viede sognepræst Trine Gjørtz i sommer et midaldrende par i deres have. De havde kendt hinanden i mange år og benyttede brudens 50-års fødselsdag som anledning:

- Det er en af de smukkeste vielser, jeg nogensinde har haft, siger Trine Gjørtz.

Hun håber ordningen får lov at fortsætte, for hvis præsterne begynder at lytte til medlemmernes ønsker, så mener hun, at flere vil fravælge en borgerlig vielse og i stedet bede en præst forestå vielsen.

- Når borgmestrene kan tage ud, så kan vi selvfølgelig også. Jeg vil ikke vie i en helikopter eller noget andet vildt, men så længe det foregår på en ordentlig måde, skal vi være åbne over for folks ønsker, siger Trine Gjørtz.

0 kommentarer
Vis kommentarer