Mæslinge-epidemi truer Danmark

Store dele af verden er ramt af mæslinger. Flere danskere er smittet på Filippinerne, og det har ført til et virus-udbrud herhjemme

- Man skal blot sidde i en bus, venteværelse eller på en restaurant med én, der har mæslinger og så er man smittet, hvis man ikke er vaccineret, siger Peter Henrik Andersen fra Statens Seruminstitut. (Polfoto)
- Man skal blot sidde i en bus, venteværelse eller på en restaurant med én, der har mæslinger og så er man smittet, hvis man ikke er vaccineret, siger Peter Henrik Andersen fra Statens Seruminstitut. (Polfoto)

Er du forkølet, har røde øjne og feber, så kan disse symptomer være de første tegn på mæslinger, inden der kommer udslæt. Et udbrud af mæslinger har nemlig ramt Danmark.

- Mæslinger er en af de mest smitsomme virus, der findes. Det er ikke kun børn, men også voksne bliver ramt af sygdommen, hvis de ikke er vaccineret, fortæller Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge ved Statens Serum Institut.

Og det er et problem, for mæslinger er ikke ufarligt, advarer lægen.

- Mæslinger kan føre til lungebetændelse eller mellemørebetændelse. I værste tilfælde kan det føre til hjernebetændelse, som man kan dø af, forklarer han til Ekstra Bladet.

12 mæslinge-tilfælde i 2014
I de første måneder af 2014 har der været flere mæslinge-tilfælde her i Danmark. Et udbrud startede i region Hovedstaden i februar, hvor tre danskere vendte hjem fra Filippinerne med virus i kroppen.

- Når en 'ubeskyttet' dansker vender hjem fra udlandet med mæslinger, så spreder den sig derfra.

- Man skal blot sidde i en bus, venteværelse eller på en restaurant med én, der har mæslinger og så er man smittet, hvis man ikke er vaccineret, siger Peter Henrik Andersen.

Pr.16. april er i alt fem børn i alderen 12 mdr. til knap 3 år samt syv voksne i alderen 20-40 år diagnosticeret med mæslinger. Sammenlignet med 2012, hvor kun to danskere blev smittet med mæslinger.

Tallet kan stige
Statens Serum Institut bekræfter i alt 12 tilfælde af personer med mæslinger på blot fire måneder i år. Et tal der muligvis stiger.

- Tallet viser, at vi skal have vaccinetilslutningen højere op, for som det ser ud nu, er vi ikke sikret mod en mindre mæslinge-epidemi, siger Peter Henrik Andersen.

Ifølge ham bliver cirka 90 procent af danskerne vaccineret mod sygdommen, men tallet bør være op på 95 procent, hvis man skal komme den farlige virus til livs.

Lige nu er der cirka 100.000 danskere over 18 år, der endnu ikke er vaccineret mod mæslinger. De er hermed særdeles udsatte, hvis der kommer en mæslinge-epidemi.

- Fra man bliver smittet, til man er syg, så kan der gå op til 18 dage. Lige nu er det under 18 dage siden, at den sidste patient blev diagnosticeret. Derfor kan vi godt risikere at få flere tilfælde her i Hovedstadsområdet, mener lægen.

'Bliv vaccineret nu'
Statens Serum Institut anbefaler, at man straks får MFR-vaccinen, hvis man ikke allerede er vaccineret. På den måde kan vi undgå, at Danmark får endnu en epidemi som i 2011, som var det værste udbrud af mæslinger i Danmark siden 1996.

- Vi havde 85 tilfælde i 2011. 1/3 del var personer over 18 år, heraf blev flere så alvorligt syge, at de blev indlagt, forklarer Peter Henrik Andersen.

Ifølge ham er det vigtigt, at forældre sørger for allerede nu at få deres børn vaccineret til tiden, hvis man fremover skal undgå at få den smitsomme virus med hjem fra udlandet.

Når først mæslinger er brudt ud, så er der ikke nogen behandling mod sygdommen. Man kan kun behandle de eventuelle bakterieinfektioner, som sygdommen kan medføre.

Mæslinger var førhen en meget hyppig børnesygdom i Danmark med titusindevis af tilfælde årligt, men efter MFR-vaccinen blev indført i 1987 faldt antallet drastisk. Tilfældene er dog steget siden 2012, hvor tallet var oppe på 17 sidste år.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har netop et mål i 2015, hvor man vil 'elimiere' mæslinger i Europa, med kun ét tilfælde pr. million indbyggger. Det svarer til 5-6 tilfælde pr. år i Danmark.

0 kommentarer
Vis kommentarer