Kødædende bakterie kan slå ihjel på 24 timer

Bakterie-helvede: 100 danskere rammes hvert år af livsfarlig infektion

Hvert år rammes cirka 100 danskere af en kødædende bakterie, der er vanskelig at behandle og kan dræbe et menneske på 24 timer.

Mens knap hver femte patient omkommer, får mange amputeret både arme og ben i et desperat forsøg på at stoppe bakterien fra at sprede sig i kroppen.

- Bakterien kan fortære 5-10 centimeter hud, kød og muskelvæv i timen, forklarer overlæge på Rigshospitalet Ole Hyldegaard og tilføjer, at stadig flere danskere bliver diagnosticeret med den livsfarlige sygdom.

- Der er en stigende tendens, men der har også været en skærpet opmærksomhed om problemet de seneste år, siger Ole Hyldegaard, der leder et internationalt forskningsprojekt, som undersøger, hvordan bakterien udvikler sig og bedre kan behandles.

Se også: Troede han var forkølet - ædt op af bakterier

Han forklarer, at det fortsat er en gåde for lægerne, hvorfor nogle mennesker bliver ramt af den kødædende bakterie, der typisk hører til gruppen af A-streptokokker.

Det står dog klart, at infektionen hos ellers raske mennesker kan opstå i en simpel rift, et sår eller insektbid. Herefter kan infektionen udvikle sig til et mareridt, hvor den aggressive bakterie angriber det underliggende væv, så det ender med, at mange patienter får amputeret både arme og ben.

Ifølge overlæge Ole Hyldegaard er tid en afgørende faktor, hvis man skal overleve den livsfarlige infektion.

- Det starter som en let rødme på huden, og hvis man er uheldig spreder infektionen sig til resten af kroppen, og så gælder det om at søge læge, siger han og fortsætter.

- Det er et kapløb mod tiden, men det gør ondt, og man er ikke i tvivl om, at der er noget galt, siger han og påpeger at både feber og opkast er blandt de tidlige symptomer.

Se også: Bakterie åd hendes hænder: Nu er hun udskrevet fra hospitalet

Rigshospitalet i København modtager årligt 50-70 hårdt ramte patienter, der bliver behandlet med antibiotika, ilt i trykkammer samt kirurgi, hvor fordærvede legemsdele og væv blive skåret væk.

Det var også her en Marianne fra Næstved blev indlagt, da hun blev angrebet af den aggressive bakterie. Hun måtte i trykkammer tre gange, før den rene ilt slog den dødbringende bakterie ihjel.

- Jeg var døende. Min næse og overlæbe var spidse, hvilket er et tegn på, at man er ved at dø, fortæller 64-årige Marianne til Ekstra Bladet.Mariannes mave ligner stadig et bombekrater, selv om det er ti år siden, hun blev ramt af den kødædende baketerie. (Privatfoto)
Mariannes mave ligner stadig et bombekrater, selv om det er ti år siden, hun blev ramt af den kødædende baketerie. (Privatfoto)


Læs om Mariannes mareridt her:

Se også: Kødædende bakterie åd min mave

Trods en dødelighed på 15-20 procent har danske patienter ifølge overlæge Ole Hyldegaard en bedre chance for at overleve infektionen end andre steder i verden, hvor dødeligheden kan være dobbelt så stor.

Men mange patienter får varige mén:

- Vi har gode behandlingsresultater, men flere patienter bliver invalideret, får skader på organerne og må have amputeret arme og ben, siger overlæge Ole Hyldegaard til Ekstra Bladet.

Se også: Bakterier åd min mave

0 kommentarer
Vis kommentarer