Paven fejrer påske præget af ukrainsk krise

Den argentinske pave taler for 150.000 mennesker i Rom. Samtidig ulmer uroen i både Mellemøsten og Ukraine

Pave Frans fejrede søndag påsken med at opfordre til forsoning, netop som en skrøbelig våbenhvile i Ukraine er brudt, og samtidig med, at palæstinensere og israelsk politi støder sammen i Jerusalem.

Ceremonien for den helligste dag i den kristne kalender blev afholdt på Peterspladsen i Rom.

Vagter, kardinaler og 150.000 tilhørere havde samlet sig for at deltage i messen og overvære pavens særlige velsignelse af byen Rom og resten af verden, urbi et orbi.

Mange af de fremmødte måtte grundet den store folkemængde affinde sig med en plads på den brede avenue, der leder op til pladsen, og som i dagens anledning er dekoreret med 35.000 blomster doneret af hollandske gartnere.

I sin tale opfordrede den argentinske pave det internationale samfund til at "undgå vold" i Ukraine, efter at prorussiske aktivister i den østlige del af det uroprægede land angiveligt er blevet angrebet ved en kontrolpost søndag morgen.

Ukraines regering havde ellers varslet, at en konfrontation med de væbnede prorussere måtte vente til efter påske, men den opfordring har alle parter tilsyneladende ikke valgt at følge.

- Vi beder jer oplyse og inspirere til initiativer, der kan fremskynde fred i Ukraine, sagde paven, der fra en balkon på Peterspladsen også berørte en række andre skrøbelige regioner.

Blandt andet nævnte han Syrien, hvor er den over tre år lange borgerkrig menes at have kostet flere end end 150.000 mennesker livet.

Også situationen i Mellemøsten og de igangværende fredsforhandlinger blev vendt.

Her har bestræbelserne på at nå et fredeligt kompromis i det seneste dage været præget af sammenstød mellem palæstinensiske demonstranter og israelsk politi i Jerusalem.

Søndag har politiet således anholdt 16 palæstinensere, der forsøgte at forhindre jøder i at bede på en politisk følsom og hellig plads.

Denne påske er den anden under pave Frans.

Han er den første pave fra Latinamerika nogensinde og den første ikke-europæiske leder af den katolske kirke i 1200 år.

0 kommentarer
Vis kommentarer