Toprytter erkender fejlagtig træning

En dyrlægerapport har konkluderet, at hest har lidt unødigt, men hesten har det generelt godt

Træningsredskaberne på hesten Akeem Foldsager er blevet benyttet forkert, har en dyrlæge konkluderet. (Foto: PRIVATFOTO/EPONA.tv)
Træningsredskaberne på hesten Akeem Foldsager er blevet benyttet forkert, har en dyrlæge konkluderet. (Foto: PRIVATFOTO/EPONA.tv)

Den danske toprytter i dressur, Andreas Helgstrand, har påsken igennem været upopulær blandt folk med interesse i ridning.

Billeder delt af online-hestemagasinet EPONA.tv viser, hvordan hesten Akeem Foldager kunne se ud til at have smerter over hårdhændet behandling under træningen, og det har medført en sand storm af vrede på sociale medier.

Dansk Ride Forbund havde derfor arrangeret et besøg fra en dyrlæge, som torsdag så til hesten. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Uacceptabelt
Dyrlægen Peter Busk har udarbejdet en rapport på baggrund af besøget. Her beskriver han blandt andet en afværgereaktion i højre underkæbegren, efter at udstyret havde været monteret på hesten. Han har derfor konkluderet, at udstyret er blevet benyttet forkert, så hesten har fået 'en smertereaktion, der ligger ud over det normale for en ridehest i træning.'

Se også: Dansk toprytter beskyldt for dyremishandling

På baggrund af konklusionen kritiserer rideforbundet derfor Andreas Helgstrand, og de har indskærpet, at brugen af kandaren (hovedtøj til heste i dressurkonkurrencer) har været helt uacceptabel og ikke i overensstemmelse med forbundets etiske retningslinjer.

Andreas Helgstrand selv har ifølge Dansk Ride Forbund erkendt forholdet, og han er derfor gået i dialog med forbundet om brugen af udstyret.

Ikke uhensigtsmæssig brug af sporer
Ud over en blålig tunge, som altså kan være en reaktion på de smerter, hesten har haft i hovedet, viste billeder også et rødligt mærke på siden af hesten. Flere mente, at mærket kunne være et resultat af uhensigtsmæssig brug af sporer, men ifølge dyrlæge Peter Busk er der ikke noget at bemærke ved mærket på hesten.Kritikere har ment, at dette billede viser tegn på, at Andreas Helgstrand har forsøgt at skjule et mærke på hesten med skosværte. Det er dog ikke tilfældet, har dyrlægen konkluderet. (Foto: PRIVATFOTO/EPONA.tv)
Kritikere har ment, at dette billede viser tegn på, at Andreas Helgstrand har forsøgt at skjule et mærke på hesten med skosværte. Det er dog ikke tilfældet, har dyrlægen konkluderet. (Foto: PRIVATFOTO/EPONA.tv)


Han beskriver, at der ikke var nogen tegn på sår, så der var til gengæld tale om en såkaldt 'blødt fluktuerende cystisk dannelse', som også sås på venstre skulder, og han konkluderer derfor, at mærket ikke er kommet efter brug af sporer.

I sin rapport anbefaler Peter Busk, at hesten får træningsfri, indtil smerten er aftaget ved kæben. Dette er Andreas Helgstrand, ifølge Dansk Ride Forbund, gået med til, ligesom han har accepteret, at forbundet fører tilsyn med hesten for at sikre, at dyrlægens anbefalinger bliver overholdt.

I dyrlægens rapport fremgår det i øvrigt, at hesten har det godt, og at den opførte sig normalt, da dyrlægen og Andreas Helgstrand, der også var til stede under gennemtjekket, nærmede sig den. En repræsentant for Dansk Ride Forbund og en fotograf var også til stede, mens dyrlægen tilså Akeem Foldsager, som altså har fået bred opmærksomhed de seneste dage.

Du kan læse hele dyrlægens rapport her (eksternt link).

1 af 2 (Foto: PRIVATFOTO/EPONA.tv)
2 af 2 Træningsredskaberne på hesten Akeem Foldsager er blevet benyttet forkert, har en dyrlæge konkluderet. (Foto: PRIVATFOTO/EPONA.tv)
0 kommentarer
Vis kommentarer