Premierminister går i krig mod YouTube og Twitter

Tyrkiets premierminister kæmper med at tøjle de sociale medier, hvor kompromitterende oplysninger deles

I forrige uge sagde den tyrkiske regering, at blokeringen af videodelingstjenesten YouTube vil blive opretholdt på trods af, at to uafhængige domstole har erklæret den ugyldig. (Foto: AP)
I forrige uge sagde den tyrkiske regering, at blokeringen af videodelingstjenesten YouTube vil blive opretholdt på trods af, at to uafhængige domstole har erklæret den ugyldig. (Foto: AP)

Recep Tayyip Erdogan har i den grad fået nok af de sociale medier.

Den tyrkiske premierminister har fredag bragt sin længe opsparede vrede mod Twitter og YouTube videre til landets forfatningsdomstol, oplyser en af hans rådgivere.

Erdogan blokerede i marts de to medier, hvor afsløringer blev bragt af samtaler, der klart indikerer korruption - som direkte involverer premierministeren.

Blokeringerne medførte en bølge af fordømmelser fra udlandet, og tidligere i april blev adgangen til Twitter igen åbnet, da en domstol fastslog, at blokeringen var i strid med retten til at ytre sig offentligt.

Adgangen til YouTube er fortsat blokeret i Tyrkiet, og Erdogan har fastholdt, at domstolens beslutning er forkert og bør omstødes.

Premierministerens rådgiver fortæller, at Erdogan via sin advokat har indgivet en klage til forfatningsdomstolen over en manglende effektuering af en tidligere dom, der siger, at indhold, der krænker regeringschefen, skal fjernes fra et socialt medie.

Recep Tayyip Erdogan har søgt 50.000 tyrkiske lira (126.000 kroner) i kompensation.

Premierministeren har i denne uge holdt møde med en delegation fra Twitter i hovedstaden, Ankara.

Der kom ingen aftale ud af mødet, hvor regeringens krav om etableringen af et Twitter-kontor og betaling af tyrkisk skat blev drøftet.

YouTube er blandt andet blevet brugt til at lække en lydfil, som tilsyneladende er en samtale mellem militærofficerer og den tyrkiske efterretningstjeneste om at skride til militær handling i nabolandet Syrien for at aflede den tyrkiske offentlighed.

Derudover har folk via de sociale netværk spredt stribevis af lydoptagelser, hvor Erdogan angiveligt griber ind i retssager og aftaler i erhvervslivet, ligesom han forsøger at stoppe ufordelagtig omtale i medierne.

0 kommentarer
Vis kommentarer