FN-chef advarer: Ukraine-krise kan komme ud af kontrol

Konflikten i Ukraine kan få uforudsigelige konsekvenser, lyder det fra FN's generalsekretær, Ban Ki-Moon

Der er risiko for, at situationen i Ukraine eskalerer og bliver umulig at kontrollere, siger FN's generalsekretær, Ban Ki-Moon, torsdag.

- Generalsekretæren er dybt bekymret over volden i det østlige Ukraine, som har kostet menneskeliv, yderligere ustabilitet og er med til at skabe et klima i landet med frygt og angst, siger Ban Ki-Moon i en erklæring fra sit kontor.

- Da der er meget på spil, er generalsekretæren bekymret over, at situationen hurtigt at komme ud af kontrol. Det kan have konsekvenser, som ingen kan forudse, lyder det i erklæringen.

Udtalelsen kommer samme dag som ukrainsk militær gik ind i byen Slavjansk, der var kontrolleret af prorussiske separatister. Militæret dræbte op til fem separatister i det blodige opgør.

Kort tid efter foretog Rusland militære øvelser tæt på den ukrainske grænse som reaktion på den ukrainske "militærmaskine".

Den udvikling advarer Ban Ki-Moon imod.

- Militære handlinger må undgås for enhver pris, lyder det fra generalsekretæren, der samtidig opfordrer alle parter til at undgå brugen af vold og provokerende handlinger.

Istedet skal situationen nedtrappes.

Ifølge Reuters trak ukrainske soldater sig tilbage fra en erobret kontrolpost i byen Slavjansk efter et par timer, mens separatister øjensynligt også trak sig tilbage til deres stillinger, siger et Reuters-øjenvidne i det østlige Ukraine.

Fjernelsen af de bevæbnede separatister er et led i den antiterror-operation, som Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, tirsdag genoptog efter en pause hen over påske.

0 kommentarer
Vis kommentarer